Landbrugets positive klimabidrag

CO2-lagring er et vigtigt element af klimapolitikken, understreger BL's bestyrelsesmedlem Peter Bohsen Jensen

byg-til-hjemmesiden

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

”Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det”, lyder en gammel vending. I dag burde den hedde: ”Alle taler om klimaet, landbruget gør noget ved det”.

Sådan trækker planterne CO2 ned i jorden

Landbruget kan lagre CO2 i jorden – og takket være Landbrugspakken er denne lagringsmulighed blevet betydeligt forbedret. Øget gødskning sammen med øget organisk materiale i jorden er den cocktail, der skal til for, at planterne kan trække CO2 ned i jorden.

Svenske forsøgsresultater har igennem årtier vist, at der kan bindes mindst 3-4 kg CO2 pr. kg tilført kvælstof-gødning. Kvælstof er således klimaets ven. Det er ganske naturligt. Det er nemlig de grundlæggende naturlige processer, der arbejdes med. Planterne optager CO2 fra luften. Det lagres som kulstof i planterne og overgår derfra til humus i jorden. For hver gang planterne fjerner tre kg CO2 fra luften, lagres et kg kulstof i planten og dermed i jorden. Humus består af organisk materiale og indeholder kulstof, det giver liv i jorden.

Organisk materiale skal tilføres

Derfor skal landmænd arbejde på at opbygge humus til glæde for både klimaet og de gode afgrøder. Opbygning af humus kræver god tilførsel af organisk materiale. Det vil sige rødder, halm, græs, husdyrgødning og andet plantemateriale – samt kvælstof. Tilstrækkelig gødskning er centralt, så humusindholdet bliver optimalt til glæde ikke blot for planterne, men også for klimaet.

CO2-lagring er et vigtigt element af klimapolitikken. Her er landbruget en væsentlig faktor.

(Indlægget har også været bragt i diverse medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.