Intet andet erhverv har omstillet sig som landbruget

Dansk landbrug har siden 1990 mindsket CO2-udledningen med 17 % - og har vel at mærke i samme periode øget produktionen ganske betydeligt

Flemming Fuglede Jørgensen

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Trudslevvej 58, Løkken

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opfordrede forleden landbruget til at melde sig mere ind i klimakampen. ”Industrier, der ikke spiller sig ind i klimakampen, de ender med at spille sig selv ud af banen”, er han citeret for at have sagt på et møde i Herning.

Ret skal være ret: Statsministeren havde også ros til landbruget på det pågældende møde. Det er der god grund til.

Mindre miljø- og klimabelastning

Fakta er, at dansk landbrug siden 1990 har mindsket CO2-udledningen med 17 % – og vel at mærke i samme periode har formået at øge produktionen og dermed samfundsindtjeningen ganske betydeligt. Hvilket energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt da også understregede, da regeringen for ikke så lang tid siden fremlagde sin udmærkede klimaplan.

Hvor mange andre erhverv kan mangedoble produktionen og samtidig mindske udledningerne og dermed miljø- samt klimabelastningen? Landbruget har i dén grad taget ansvar, været omstillingsparat og visionært de seneste mange år, hvor der uafbrudt er blevet indført ny teknologi, moderne staldsystemer samt miljøvenlige dyrkningsmetoder, samtidig med at der satses på biodiversiteten via vildtstriber og meget andet til gavn for natur og miljø.

Planteavl udgør et plus i klimaregnskabet

Det er desuden på tide at anerkende især jordbrugserhvervenes helt specielle egenskab, nemlig at de optager og binder CO2 fra atmosfæren og dermed udgør et decideret plus i det nationale klimaregnskab. En hektar hvedemark kan således optage ikke færre end 16 tons CO2.

Dansk landbrug er faktisk internationalt berømt for vores miljø- og klimavenlighed og har for længst omfavnet den grønne omstilling!

(Indlægget har også været bragt i diverse medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.