Følelser hører ikke hjemme i pesticidlovgivningen

Det strider mod EU-forordningen, når miljø- og fødevareministeren erklærer, at pesticidlovgivningen afgøres af følelser. Vurderinger skal være videnskabelige

dommerhammer

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sagde på et møde for landmænd forleden, at selvom meget af det, som landmænd og landbruget forklarer om pesticiderne, er rigtigt, så hjælper det ikke noget, for hele sagen er afgjort af folks følelser.

Cand. scient. i biologi, pensioneret økotoksikolog i Miljøstyrelsen, Claus Hansen, mente ikke, at det kunne være lovligt at basere sig på andet end videnskabelige principper. Det slog han op i EU-forordningens ’Uniform Principles’. Og her fremgår det tydeligt, at vurderinger skal være videnskabelige.

Mærkeligt at det er nødvendigt at påpege

I forordningen står nemlig følgende:

”De afgørelser, som medlemsstaternes kompetente myndigheder træffer under vurderings- og beslutningsprocessen, skal være baseret på videnskabelige principper, der helst skal være internationalt anerkendt (f.eks. af Plantebeskyttelsesorganisationen for Europa og Middelhavsområderne (EPPO)), og støttet af ekspertrådgivning.”

Europa-kommissionens forordning kan læses HER.

”Det, der er mærkeligt, er, at det overhovedet er nødvendigt at gå ind den vej fra og påpege, hvad det er, der skal lægge til grund for pesticidgodkendelse”, siger Claus Hansen.

Brug dog forskning fornuftigt

Claus Hansen undersøgte sagen efter at have læst et læserbrev af BL-medlem og folketingskandidat for Liberal Alliance, Bo Ritterbusch. Læserbrevet var en reaktion på ministerens udtalelse på mødet. Ritterbusch skrev, at lovgivning og regler selvfølgelig skal hvile på et fagligt solidt fundament.

”Selvfølgelig skal pesticidgodkendelse bero på videnskab og faglig viden. Hvis al den forskning, vi laver, ikke bliver brugt til noget fornuftigt – hvad uddanner vi så alle de mennesker for?”, forklarer Bo Ritterbusch.

”Vi kan skælde EU ud for meget, men når man går ned i direktiverne, så kan man se, det ofte er fornuftigt nok. Det er beskæmmende, at man skal true med retssager og EU-retten hele tiden, og at der ikke bare kan være lidt fornuft i, hvordan man lovgiver”, fortsætter han.

Bo Ritterbuschs læserbrev kan læses HER.

Af Anders Lei, journalist@baeredygtigtlandbrug.dk

9 kommentarer til “Følelser hører ikke hjemme i pesticidlovgivningen”

 1. Carsten Dyhr-Nielsen

  Kom med en liste over pesticider, der er kvalificeret baseret på følelser. Claus Hansen må være den første til at lægge dokumentation frem. Det ligger lige til højrebenet for ham.

 2. Rettelse: jeg er ikke BL medlem. Carsten – fra pesticidstrategien – er bekymringer følelser eller faglighed/videnskab? “Fund” – er følelser! (På een måde).
  “10. Forbud mod sprøjtning med glyphosat før høst i konsumafgrøder
  Landmænd bruger i dag glyphosat før høst i mange afgrøder til at bekæmpe besværligt rodukrudt og opnå ensartet modning. Anvendelsen af glyphosat før høst er vigtig for at kontrollere rodukrudt og samtidig leve op til danske miljøkrav om efterafgrøder og vintergrønne marker. Glyphosat er det mest anvendte pesticid i Danmark, men forbruget er på samme niveau som i andre EU lande.
  For at imødekomme bekymringer fra forbrugerne indføres et sprøjteforbud før høst i konsumafgrøder. Sprøjtning skal ske inden 30 dage før høst.
  Forbuddet omfatter følgende afgrøder: konsumærter, maltbyg, havregryn og brødkorn (rug, hvede, byg, triticale/rughvede og spelt).”
  Og så gider jeg ikke dig mere – mm du vil have mere belæg for at du løj om pedant!

 3. Her er flere følelser:

  “Glyphosat skal ikke bruges i afgrøder, som mennesker skal spise.

  Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen forbyder nu sprøjtemidlet til brug på marker med konsumafgrøder, efter første spiring har fundet sted. Konsumafgrøder er f.eks. korn, ærter og maltbyg.

  – Pesticider skal kun bruges der, hvor det giver mening. Det er ikke nødvendigt at bruge glyphosat i de ting, som vi skal spise. Derfor indfører vi nu et forbud mod at bruge glyphosat på disse afgrøder, så snart de første spirer kigger op af jorden, siger Jakob Ellemann-Jensen.”

  https://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/strammere-regler-for-glyphosat/

  Rene følelsesmæssigt baserede påstande og reguleringer,

  Jeg kunne give flere eksempler fra egentlig sagsbehandling men det har de fleste læsere og kommentatorer+½ ikke indsigt til at forstå.

 4. Carsten Dyhr-Nielsen

  Kan vi få en kommentar fra BL’s jurist. Er der grundlag for en retsag eller er det hele blot varm luft?

  1. Kan vi få svar fra Carsten – er du enig i, at der er tilvejebragt dokumentation for, at det er følelser man har reguleret Roundup på – eller er du vanligt undvigende?

 5. Stadig ingen “to the point” svar fra Carsten. Han er nok det mest intellektuelt uærlige menneske jeg har mødt på Fb. Vi må nok affinde os med, at han ikke svarer og hvis han skriver noget- så bliver det vel bare ny udenomssnak.

 6. Carsten Dyhr-Nielsen

  Se mine svar i sporet. Du er muligvis ikke uærlig, men du er en nedladende selvhøjtidelig og selvtilstrækkelig nørd.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.