BL til politikere: Jo, vi udnytter hele kvoten i Landbrugspakken!

Direktøren og næstformanden for Bæredygtigt Landbrug var onsdag eftermiddag til foretræde for Miljø- og Fødevareudvalget. Politikerne ved nu, at der er behov for en revurdering af baseline-beregningerne

samson-gyllevogn

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup og næstformand Gustav Garth-Grüner havde to hovedbudskaber med til politikerne i Miljø- og Fødevareudvalget, da de to onsdag eftermiddag var til foretræde på Christiansborg:

Landmændene er glade for Landbrugspakken og bruger – i modsætning til, hvad nogen har hævdet – stort set hele den øgede gødningskvote.

Landbrugspakken er skam nødvendig

“Vi er nødt til at gå i rette med Landbrugsstyrelsens udmeldinger om, at landbruget kun har brugt 52 % af den forøgede kvote – når det rigtige tal er meget tæt på 100 %. Fejlen ligger i, at styrelsen tager udgangspunkt i baselines teoretiske kvote, der ligger 53.000 tons over den kvote, som landmændene rent faktisk er blevet tildelt. Det alt for høje baseline-tal giver den misforståelse, at kvoten ikke er brugt. Vi har derfor behov for en revurdering af baseline-beregningerne, og dét fortalte jeg politikerne”, forklarer Hans Aarestrup efter mødet.

“Problemet er blandt andet, at både ministeriet og kammeradvokaten samt minsandten også folk i L&F-regi igen og igen som følge af de store beregningsfejl omkring baseline har meldt ud, at landmanden ikke bruger den tildelte gødning. Nogen har endda brugt det som argument for, at Landbrugspakken slet ikke er nødvendig – og dét vil vi altså ikke have siddende på os. Vores medlemmer er glade for igen at kunne give planterne den næring, de har behov for”, understreger BL-direktøren.

Mange fordele ved ekstra gødning

BL’s næstformand Gustav Garth-Grüner fortæller, at der var stor lydhørhed, interesse og i øvrigt også en del opfølgende spørgsmål fra Miljø- og Fødevareudvalgets politikere ved onsdagens foretræde. Politikerne kan således ikke længere være i tvivl om, at landmændene både støtter og udnytter fordelene ved Landbrugspakken:

“Den ekstra gødning, vi har fået, medfører et generelt bedre landmandskab. Vi binder også mere CO2 i jorden, hvilket der jo er stor fokus på i en tid, hvor der debatteres klima i stor stil. De øgede gødningsmængder medfører en lang række andre fordele, eksempelvis virker pesticiderne bedre med sunde afgrøder”, fortæller Gustav Garth-Grüner.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.