“Ammer du endnu?”

Jørgen Lund Christiansen fortæller om sit besøg hos en frisør, som fik lov til at lufte sine fordomme om forhold i landbruget

Jørgen Lund Christiansen

Af Jørgen Lund Christiansen, Skanderborg

Den såkaldte dyreværnsorganisation Anima har gjort sig til part i en ren tilståelsessag: 53 pct. af danskerne er dumme. De véd ikke, at en ko skal føde en kalv for at give mælk.

Den var gal allerede for en snes år siden. Min gamle, hyggelige frisør havde lukket salonen, og pludselig sad jeg i Stol 5 i en lang række foran en spejlvæg og blev ”wellness”-klippet af en smalltalkende smart 35-årig lady.

“Hvorfor skal kalvene fødes, når de bare skal slagtes?”

Hun fandt ud af, jeg havde med landbrug at bestille og satte – ikke særlig kunde-venligt – et angreb ind. ”Hvad er det for noget med de der kalve, der ender på tremmer i Holland?”  Det var dengang, og sådan er det faktisk stadig. Hollænderne laver hvert år dejligt kød af halvanden million kalve, som i dag især hentes i Østeuropa, blev jeg fortalt under et besøg på et stort, veldrevet brug dernede i sommer.

Tilbage til klippe-ladyen, som fortsatte: ”Hvorfor skal kalvene fødes, når de bare skal slagtes?” Jeg lagde avisen og spurgte, om hun havde børn. Jo da, skøn pige på otte, dreng på 10. Jeg antog, de fik mælk, hver dag – med alt det gode, som rigtig pattedyrsmælk indeholder og ikke blot noget soja-pjask, og selvfølgelig gjorde de det.

Nej, hun ammede ikke længere…

Nyt spørgsmål: ”Ammer du endnu?” Men det gjorde hun godt nok ikke. Hun fik mælk fra Kvickly, økologisk selvfølgelig. Hun skal være tilgivet. Det var før, man erkendte, at økologi er mere klimabelastende end konventionel, videnbaseret produktion. Næh, hun var skam vokset fra at amme. Kirtlerne blev jo tømt efter en tid. ”Så er du jo indrettet ligesom en ko”, bemærkede jeg. Det kunne hun pludselig godt se, men indtil da havde hun troet, at en ko begynder at give mælk, når den bliver voksen og bliver ved med det, indtil den bliver gammel.  

Tak til Anima for at minde os om uvidenheden

Hvor er det godt, bønderne har et “Åbent Landbrug”-koncept, og at skolebørn i hundredtusindvis over årene har besøgt og stadig besøger bondegårde, ikke mindst dem med køer. På et tidspunkt må dumheden, eller skal vi sige den manglende eftertænksomhed, jo uddø. Er jeg for optimistisk? Dengang for godt 20 år siden lavede jeg små uvidenskabelige undersøgelser om dumhedens omfang. Det slemmeste resultat kom fra lærerværelset på det lokale gymnasium. Også her var uvidenhedsprocenten over 50. Høj uddannelse og evne til at tænke logisk går ikke altid hånd i hånd. Tak til Anima for at minde os herom.

Tilbage er nu at få Anima til at forstå, at dyr ikke er mennesker. Må jeg opfordre alle praktikere, som holder Danmarks produktion og dermed velfærd på sporet, til at gå i gang med en informationskampagne, så de mange højt uddannede også kan få nyttig viden indenbords.

(Indlægget er skrevet til og har været bragt i avisen Danmark, fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen Jysk Fynske Medier A/S. Teksten gengives med forfatterens accept på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.