Væk med jordskat og pesticidafgift

Hvorfor skal vi pålægges reguleringskrav, der ikke rammer vores konkurrenter i udlandet, spørger Jens Iversen ovenpå sidste uges Agerskovmøde

tina-mark-og-penge

Af Jens Iversen, Dalhavegård, Åstorpvej 78, Christiansfeld, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) talte forleden om landbrugspolitik foran godt 300 fremmødte på Agerskov Kro. Her forsøgte han sig med den forklaring, at ikke kun landmænd betaler skat før indkomst, og at afgifter ofte er bundet op på den miljøbelastning, det pågældende erhverv har.

Pesticidafgifter er ikke adfærdsregulerende

Det ville være rart, hvis ministeren kunne konkretisere dansk landbrugs miljøbelastning. Mig bekendt har ministeren selv anerkendt, at danske landmænd hører til de mest miljø- og klimavenlige i hele verden? Hvorfor skal vi så pålægges reguleringskrav, der ikke rammer vores konkurrenter i udlandet?

Når danske landmænd altid kun har brugt den mængde planteværnsmidler, der er fagligt korrekt – hverken mere eller mindre – kan pesticidafgifterne jo næppe kaldes adfærdsregulerende. Der er udelukkende tale om en skat på et produktionsmiddel. Og hvorfor skal vi betale skat af jorden, inden vi har tjent en krone, når ingen andre lande pålægges lignende restriktioner?

Fornuften råder heldigvis stadig i dele af Venstre

Heldigvis har ministerens partifæller Hans Chr. Schmidt og Erling Bonnesen argumenteret for både at afskaffe jordskat og pesticidafgifter, så fornuften har da ikke helt forladt det gamle bondeparti.

Vi landmænd betaler gerne skat – men først når vi har tjent pengene.

(Indlægget har været bragt i flere medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen