Søger S landmandskærlighed?

Får vi ”landbrugskysseri” mellem Socialdemokraterne og Venstre, hvis vi får et regeringsskifte? Det lægger Simon Kollerup (S) op til, men bliver mødt med skepsis fra borgerlige ordførere

kollerup-og-bonnesen2

Et bredt politisk forlig på landbrugsområdet var hvad Miljø- og Fødevareordfører for Socialdemokraterne, Simon Kollerup, ønsker. Det gav han udtryk for på et møde på Christiansborg arrangeret af Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister.

”Det må simpelthen kunne lade sig gøre i dansk politik at etablere en midtervejsposition og stabilisere rammevilkårsdebatten i et forlig – som jo er et af de mere bindende værktøjer, vi har på Christiansborg – der kan tage udgangspunkt i midten”, sagde Simon Kollerup.

Hvis der kommer en socialdemokratisk regering efter et kommende valg, hvor skal den aftale så laves – hvor er midten?

”Midten er jo der, hvor Socialdemokratiet er. Men mon ikke vi skulle starte heromkring og se, hvor bredt det kunne blive”, sagde Simon Kollerup og nikkede over til Erling Bonnesen.

”Jeg synes, at der skal være en kerne omkring det, jeg kalder den politiske midte, blandt de partier der traditionelt løfter ansvaret på dette område. Så er det jo altid rart, hvis en stabil midte kan få en stor opbakning”, forklarede Simon Kollerup.

Socialdemokraten uddybede sine synspunkter.

”Det er vigtigt, at der er nogle rammevilkår, man kan regne med. Jeg er mere tilhænger af, at de er rolige og stabile, end at de er med til at lave en spiral mod bunden”, sagde Simon Kollerup, der advarede mod, at man slingrede politisk fra regering til regering.

Det blev mødt med skepsis fra Venstres ordfører på området.

”Det bekymrer mig, at Simon Kollerup siger, at man gerne vil have ro om det. Det tolker jeg, som at der ikke skal noget i forhold til rammevilkårene”, svarede Erling Bonnesen.

Han ønsker, at der skal ske en forbedring af de danske landmænds rammevilkår.

Er det et ja til et nationalt kompromis, der så lægger fast mange år ud i fremtiden?

”Nationalt kompromis? Alle de fine ord går jeg ikke så meget op i. Jeg kigger lige ind på resultattavlen”, sagde Erling Bonnesen og fortsatte:

”Der skal kigges på den store gæld. Det kan ikke få anden følge end at vi skal kigge på konkurrencevilkårene og en forbedring af dem, hvis vi skal have gjort noget ved gælden”.

Simon Kollerups udmelding blev også mødt med skepsis af Carsten Bach fra Liberal Alliance, der reagerede på kritik af regeringens nylige klimaudspil.

”Min bekymring er, hvilken fremtid landmanden ser ind i. Derfor er det totalt selvmodsigende, når Simon Kollerup kritiserer regeringens klimaudspil på landbrugsområdet. For det giver netop ro om rammevilkårene for landbruget”, sagde Miljø- og Fødevareordføreren.

Carsten Bach lagde ikke op til forhandling på området, men argumenterede for, at klimaproblematikken i forhold til landbruget kun kan blive løst gennem forskning, teknologiudvikling og udvikling af driftsformer.

Simon Kollerup mente ikke, at forskellen i opfattelsen var så stor, som de borgerlige ordførere gav udtryk.

”Jeg synes ikke, at der skal hældes beton ned over tingene og forveksle ro om rammevilkår med, at så sker der ikke mere herfra, og det var så det vi skulle lave af landbrugspolitik i vores tid. Slet ikke. Jeg mener, at vi skal finde de kompromiser, hvor vi hver især giver lidt, så det gør, at det man trods alt får, det kan man regne med”, sagde han.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtiglandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.