Peter Kiær og Knud Jeppesen: Vi er klimahelte, ikke klimaskurke!

To af Bæredygtigt Landbrugs medlemmer slog et slag for dansk landbrug i radiodebat torsdag eftermiddag. Og de to kan også begge begå sig på tv...

kiaer

“Vi redder ikke verden ved at flytte produktionen ud af landet – vi gør verden en bjørnetjeneste!”

Sådan lød det torsdag eftermiddag fra Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem, den sjællandske landmand Peter Kiær, da han deltog i en radiodebat om landbrug og klima på P1.

Han fik opbakning af et andet medlem af BL, Jelling-landmanden Knud Jeppesen, som var igennem fra studiet hos regionalradioen i Vejle og ligeledes blandede sig i debatten:

“Vi producerer fødevarerne langt bedre her i Danmark end andre steder”, lød det fra Knud Jeppesen.

“Vi skal ikke være verdens kødfabrik!”

“Modstanderne” i radiodebatten var bl.a. Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, og Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace. De to slog til lyd for, at dansk landbrug – af hensyn til klimaet – bør droppe eller i det mindste reducere den store svineproduktion i Danmark:

“Regeringen og landbruget er luddoven og fodslæbende, når det handler om at tænke nyt. Kød er verdens mest klimavenlige fødevare – og det skal vi da ikke være verdensmestre i at lave i Danmark”, mente Kristian Sloth.

“Vi skal ikke være hele verdens kødfabrik. Dansk landbrug er nødt til at tage ansvar”, supplerede Maria Reumert Gjerding.

Landbruget er i dén grad omstillingsparat

Knud Jeppesen forklarede efterfølgende, at landbruget jo rent faktisk ikke bare udleder men også opsuger CO2, samt at landmændene jo ligesom producerer, hvad forbrugerne efterspørger… Og Peter Kiær understregede, at dansk landbrug i dén grad er både effektivt, omstillingsparat og højteknologisk:

“I de seneste mange år har vi øget produktionen og samtidig mindsket CO2-udledningen. Vi har i dén grad omstillet os. Vi er klimahelte, ikke klimaskurke. Vi producerer i Danmark grise på en meget mere miljø- og klimavenlig måde og til en meget lavere udledning, end man gør i eksempelvis Rumænien, Polen og Spanien. Derfor skal vi også producere mere effektivt her i Danmark – så vi har et bedre klima i verden“, som Peter Kiær formulerede det.

Peter Kiær: Økologer kan ikke levere på klima

Han tilføjede, at en helt almindelig hvedemark optager 15 tons CO2 per hektar. Peter Kiær gjorde desuden opmærksom på, at økologi er en taber indenfor klima-problematikken, hvilket en anden af debattørerne – formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster – langt om længe erkendte, efter at han var blevet spurgt ind til emnet flere gange. Først mente Per Kølster, at dén slags er svært at beregne, og at den meget omtalte klimamærkning af fødevarerne derfor bliver “dybt kompliceret”. Efterfølgende måtte han dog – gået på klingen af radiodebattens ordstyrer – indrømme, at jo – som udgangspunkt afgiver økologiske fødevarer et større CO2-aftryk end konventionelle fødevarer.

Da Kristian Sloth blev spurgt ind til økologiens klima-fjendtlighed, lød svaret:

“Jamen… Jeg vil meget gerne tilbage til kød-diskussionen!”

Lavbundsarealer ud af landbrugsproduktionen?

Én ting kunne samtlige debatdeltagere dog blive nogenlunde enige om: Lavbundsarealer kan godt tages ud af den danske landbrugsproduktion – hvilket BL da heller aldrig har været modstander af. Foreningens holdning er blot den, at man i så fald skal have lov til at dyrke de øvrige landbrugsarealer intensivt.

Både Peter Kiær og Knud Jeppesen kan i øvrigt også begå sig på tv. Peter Kiær deltog senere torsdag i “Debatten” på DR2 – ligeledes med klima som tema. Og Knud Jeppesen er med i næste udgave af selvsamme tv-program, når han i den kommende uge debatterer dyrevelfærd.

Du kan høre torsdagens radiodebat fra P1 via linket HER.

Du kan se “Debatten” fra DR2 via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen