Landmanden er klimaets ven

Mange aner ikke, at landbrugets planter udgør et plus i klimaregnskabet – at en helt almindelig hvedemark eksempelvis optager 15 tons CO2 per hektar

landskab-hvede-juli-16-1

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Trudslevvej 58, Løkken

Regeringens nye klimaplan indeholder angiveligt et forslag om, at klimamærker på dagligvarer fremover kan fortælle forbrugerne om varens klimaaftryk.

Den idé kan ingen vel have noget imod – så længe ordningen er frivillig for den enkelte producent. Vi har nemlig ikke behov for flere snærende bånd og skrappe krav til fødevareerhvervet i Danmark.

Ikke for tidligt at anerkende vores indsats

Det glæder mig, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet tydeligvis gør en dyd ud af at fortælle, at dansk landbrug rent faktisk har mindsket CO2-udledningen med 17 % siden 1990. Det er heller ikke for tidligt, at vi landmænd påskønnes for vores klimaindsats. Det er på tide at anerkende især jordbrugserhvervenes helt specielle egenskab, nemlig at de ikke kun udleder CO2 men også optager og binder CO2 fra atmosfæren.

Ressourcerne bør udnyttes effektivt

Mange aner ikke, at landbrugets planter udgør et plus i klimaregnskabet – at en helt almindelig hvedemark eksempelvis optager 15 tons CO2 per hektar. Det mest klimavenlige landbrug er i øvrigt det moderne og vidensoptimerede (konventionelle) landbrug, da denne produktionsform udnytter ressourcerne mest effektivt.

Landbruget er en del af klimaløsningen, mere end erhvervet udgør et egentligt klimaproblem.

(Indlægget har også været bragt i en hel del medier).

Del:

Deltag i debatten

Kategorier

Deltag i vores møde på NutriFair

Torsdag den 17. januar inviterer vi til møde i Messe C under NutriFair. Kom og få en sandwich og hør aktuelt fra Sønderby Legal og Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz.

baeredygtigtlandbrug_A1260
Generalforsamling
Bedre vilkår for danske landmænd

Bliv medlem i dag

Vi opfordrer til, at du bliver medlem af Landsforeningen for Bæredygtigt landbrug og dermed støtter foreningens arbejde for fremtidens danske landbrug

Q8

Rabataftale med Q8

Bæredygtigt Landbrug har indgået et samarbejde med Q8 om en fordelagtig rabataftale på brændstof.

Scroll til toppen