Danmarks Naturfredningsforening – politisk redskab for Enhedslisten?

Er DN med Maria Reumert Gjerdings overtagelse af præsidentposten blevet et organ for den yderste politiske venstrefløj - hvis politiske mål er at afskaffe den private ejendomsret?

landskab12oktober1000

Danmarks Naturfredningsforenings nye præsident, Maria Reumert Gjerding, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, leverede “fake news”, da hun i sensommeren beskyldte landbruget for at være skyld i en massiv fiskedød i Filsø ved Henne i Jylland.

80 tons fisk døde.

“Der er ingen tvivl om, det er udenfor enhver diskussion, at det er landbruget, der er skyld i udvaskningen af kvælstof til søen”, sagde kun til DR (senere blev ordet “kvælstof” rettet til “næringsstoffer”).

Hverken kvælstof eller næringsstoffer har skylden

Påstanden er forkert.

Hjemmesiden “tjek det”, som drives af ugebrevet Mandag Morgen, har – som tidligere nævnt på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside – bedt flere forskere gå ind i sagen, og konklusionen er klar: Det er hverken kvælstof eller næringsstoffer, der er skyld i fiskedøden i Filsø. Det er organisk materiale, altså grene og blade, som har forårsaget iltsvindet i Filsø, siger seniorforsker Karen Timmermann, Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

I Filsø er iltsvindet opstået fra den ene dag til den anden. Derfor tyder meget på, at der er tale om let omsætteligt organisk materiale, som er skyllet ud fra land. Det organiske materiale bruger nemlig ilt til nedbrydning med det samme og forårsager derfor iltsvind hurtigere, end kvælstoffet ville have gjort, forklarer hun.

Fredningsret går tilbage til 1937

Danmarks Naturfredningsforenings forkerte påstand om landbrugets skyld for fiskedøden i Filsø styrker erhvervets mistanke om, at DN med Maria Reumert Gjerdings overtagelse af præsidentposten er blevet et organ for den yderste politiske venstrefløj – hvis politiske mål er at afskaffe den private ejendomsret. DN fik tilbage i 1937 ret til at rejse fredningssager – selv om det er en helt privat forening.

Resultatet er, at ethvert ønske fra landbruget om eksempelvis at inddrage et nyt areal i dyrkning eller at udvide staldanlæg automatisk bliver mødt af indsigelser fra DN, og at indsigelserne altid forsinker sagernes behandling hos myndighederne – og dermed koster erhvervet penge.

Borgerlige politikere vil se på DN’s status

Den magt frygtes nu brugt i den politiske venstrefløjs tjeneste. Derfor opfordrer flere borgerlige politikere til, at hele DN’s særlige status tages op til revision. Der er ifølge Jysk Fynske Medier tale om Pia Adelsteen (DF), Erling Bonnesen (V) og Carsten Bach (LA).

(Artiklen har også været bragt på www.nbnews.dk og bringes efter aftale med nyhedssitet ligeledes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Du kan læse originalversionen HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.