Hysteriet om drikkevandet

Politikere - fra næsten alle partier - satser tilsyneladende på at høste billige vælgerpoint blandt byernes store vælgerskarer ved at stå faddere til sprøjteforbud, som hverken er fagligt eller sagligt velbegrundede

20180301baeredygtigt-personale044

Af Rasmus Dalsgaard, chefredaktør for Maskinbladet

Vi ser nu, at den ene kommune efter den anden hopper med på en modebølge, der handler om at indføre sprøjteforbud i nærheden af drikkevandsboringer.

Senest er Skanderborg Kommune hoppet med og har vedtaget sprøjteforbud på arealer nær drikkevandsboringer. Og vi har helt sikkert ikke set den sidste af den slags sager.

Ministeren er bekymret og har skabt en arbejdsgruppe

Måske kommer Folketinget endda de enkelte kommuner i forkøbet og indfører et generelt forbud nær drikkevandsboringer i hele landet. Noget tyder nemlig på, at sådan et generelt forbud kan blive virkelighed.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har ikke bare udtrykt bekymring over fund af pesticider i grundvandet. Han har ligefrem nedsat en arbejdsgruppe, der skal følge forskningen på området med henblik på at finde frem til, om et forbud skal gælde hele landet. Ministeren overvejer med andre ord et forbud.

Er et kapløb mod bunden begyndt?

Man kan næsten frygte, at der nu er indledt et kapløb mellem de enkelte kommuner og folketinget om, hvem der kommer først med forbud mod at sprøjte nær drikkevandsboringer. Politikere – fra næsten alle partier – satser tilsyneladende på at høste billige vælgerpoint blandt byernes store vælgerskarer ved at stå faddere til sprøjteforbud, som hverken er fagligt eller sagligt velbegrundede.

De danske miljømyndigheder har godkendt de midler, der bruges af landbruget, og godkendelserne er givet efter en nøje risikovurdering. Sprøjtningen med de godkendte midler foregår med godkendt og hyppigt kontrolleret udstyr, som betjenes af landmænd og deres medarbejdere, der har fået en grundig uddannelse i sprøjtearbejdet og løbende er på kurser for at holde kundskaberne friske og opdaterede. Og der føres sprøjtejournal, hvor alle aktiviteter kan spores.

Mange af midlerne har intet med landbrugsdrift at gøre

Anderledes forholder det sig for haveejere og mange andre, som anvender sprøjtemidler i byerne. Her er der slet ikke på samme måde styr på anvendelsen af sprøjtemidler.

Og så skal man huske, at det langt fra altid er landbruget, der står bag brugen af de midler, der findes spor efter i grundvandet. Men landbruget hænges pr. automatik ud, når der findes rester af sprøjtemidler. Nogle af de midler, som landbruget i øjeblikket kædes sammen med, har aldrig været brugt i almindelig landbrugsdrift, men har været brugt til imprægnering af træ.

Det er da også tankevækkende, at byerne henter godt drikkevand ude på landet, fordi det er her, det gode drikkevand findes, og fordi grundvandet under byerne sjældent lever op til drikkevandskvalitet.

(Indlægget har også været bragt som leder i Maskinbladet. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.