BL roser myndigheder for indsats mod overfladevand fra motorvej

Meget andet end landbruget påvirker miljøet – og projekt ved Silkeborg-motorvejen viser fokus på én af forurenings-kilderne

skyer

Et vandfilter har formået at rense overfladevandet fra Silkeborg-motorvejen på overraskende effektiv vis – fortalte P4 Radioavisen mandag middag. To år efter at biler begyndte at køre på det pågældende stykke motorvej i det midtjyske, er forureningen således mindsket betydeligt, takket være projektet der blandt andet er sat i værk af Vejdirektoratet.

”Vi er rigtig glade for at høre, at myndighederne tager denne problemstilling alvorligt”, lyder det fra Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.

Meget har negativ effekt på miljøet

”Det underbygger BL’s mangeårige pointer om, at megen forurening af blandt andet vandløb skyldes eksempelvis overløb fra kloakker og vand afledt fra faste belægninger, såsom vejnettet, og at der derfor ikke er nogen som helst grund til gang på gang at pege på én eneste kilde: Landbruget. Det siger sig selv, at sådan noget som oliespild, dækrester og bremsestøv har en negativ effekt på miljøet – og det er en god ting, at man tilsyneladende kan gøre noget ved det”, tilføjer han.

Hvorfra kommer forureningen?

Peter Bohsen Jensen håber nu, at myndighederne kan gøre brug af erfaringerne fra vandfilteret ved Silkeborg-motorvejen mange andre steder i kongeriget:

”Vejmyndighederne har her vist vejen til en forureningskilde, som der ikke hidtil har været så meget fokus på. Utallige hektar motorvej breder sig jo i det ganske land, og vandet derfra løber et sted hen. Masser af andre steder kunne man garanteret nyde godt af sådanne filtre. Det er vigtigt for Bæredygtigt Landbrug, at vi ikke bare har målrettet regulering her til lands men også målrettet registrering – så vi rent faktisk ved, hvorfra forureningen kommer”, forklarer han.

Du kan høre indslaget fra radioavisen kl. 12.00 produceret af P4 Østjylland i linket HER (indslaget begynder efter nøjagtig 10 minutter og 32 sekunder).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.