Bæredygtigt Landbrug: Folketingskandidat burde vise respekt for danske landmænd

Faglig direktør Jørgen Evald Jensen korrekser Theresa Scavenius efter postulater om bl.a. landbrugets skyld i iltsvindet i Filsø

jørgen-evald-jensen-torso-grøn-baggrund-1000-px

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør, Bæredygtigt Landbrug

At visse politikere sviner dansk landbrug til i et forsøg på at tækkes vælgergrupper i byerne, er ingen nyhed. Alternativets folketingskandidat Theresa Scavenius er imidlertid at finde på et uhørt lavt niveau i et indlæg i Altinget forleden – fordi hun misinformerer læserne!

Udokumenteret og usandt

Theresa Scavenius skriver således, at de 80 tons døde fisk i Filsø denne sommer ”relaterede sig til landbrugssektoren”. Det er en fuldkommen udokumenteret og usand påstand – som Danmarks Naturfredningsforening også hurtigt kom med efter iltsvindet. Theis Kragh, forsker og lektor på Ferskvandsbiologisk Laboratorium på Københavns Universitet, har efterfølgende udtalt, at ”intet kan få ham til at konkludere, at fiskedøden i Filsø har noget som helst med landbruget at gøre” (citeret i efterhånden en hel del medier). Efterfølgende er eksempelvis Mandag Morgens TjekDet, Radio24Syv og Ingeniøren gået i rette med de urigtige beskyldninger mod landbruget.

Disse fakta generer tilsyneladende ikke Theresa Scavenius. Hun nævner også en mistanke om sammenhæng mellem børneleukæmi og det, hun kalder ”sprøjtegift” (altså de planteværnsmidler, der bl.a. sikrer fødevarer uden svampetoksiner). Hun undlader pudsigt nok at nævne, at der er tale om foreløbige resultater fra en ufærdig rapport. Hun fortæller sjovt nok heller ikke Altingets læsere, at andre (og vel at mærke færdige) undersøgelser konkluderer, at både p-piller, højspændingsledninger og radon beviseligt kan forårsage kræft – eller at kræfthyppigheden i øvrigt er lavere hos landmanden end hos gennemsnitsdanskeren (ifølge tal fra Danmarks Statistik og en videnskabelig artikel fra tidsskriftet Acta Ontologica).

Landbruget skaber klima-“indtægter”

At hun tydeligvis heller ikke anerkender landbrugets betydning for klima-”indtægterne” (som følge af især CO2-binding i planter og jord), gør jo ikke sagen bedre eller seriøsiteten større. Som også Miljøtænketanken Concito påpeger, er en mere effektiv produktion herunder øget udbytte per hektar vejen til et mere klimasmart landbrug. I dansk landbrug udgør vi således ikke et klimaproblem men er tværtimod en del af klimaløsningen, for et intensivt dyrket landbrug og en levende og velgødet jord gavner både kloden og klimaet!

De mest miljø- og klimavenlige i hele verden

Her til lands kan vi bryste os af noget af verdens mest miljø- og klimavenlige samt ressourceeffektive fødevareproduktion og i øvrigt et meget lavt pesticidforbrug. Det burde Theresa Scavenius vise respekt for – hvis hun da var miljøforkæmper mere end stemmefisker.

(Indlægget har også været bragt på www.altinget.dk, dén version kan du læse HER – Theresa Scavenius’ oprindelige læserbrev kan du læse HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.