Vi drikker gerne drænvandet – vil politikerne drikke det rensede vand fra rensningsanlægget?

To af BL's bestyrelsesmedlemmer afviser kritik fra socialdemokrat og foreslår møde med kommunalt miljøudvalg

drænudløb-2-maj-2014

Af Jens Iversen, Dalhavegård, Åstorpvej 78, Christiansfeld, og Peter Rosendal, Knudsbølvej 31, Jordrup, bestyrelsesmedlemmer i Bæredygtigt Landbrug

Den socialdemokratiske politiker Iben Sønderup lefler åbenlyst for byboerne men sender samtidig en ordentlig sviner afsted mod dansk landbrug i sit seneste indlæg på www.randersidag.dk.

”Den største trussel mod vandmiljøet er landbruget”, lyder overskriften – med henvisning til, at de største mængder fosfor ifølge overvågningsprogrammet Novana skulle komme fra landbruget – og at ”dansk vandteknologi efterspørges i udlandet, fordi vi er så dygtige”.

Rapporten bygger på teori fremfor tilstrækkeligt med målinger

Sidstnævnte er en løjerlig påstand fremsat i en sommer, hvor en ny COWI-rapport netop har påpeget, at eksempelvis svenskerne renser spildevandet meget bedre end os, og hvor mange danskere – uanset at Iben Sønderup påstår det modsatte – er blevet forvist fra deres foretrukne badestrand som følge af colibakterier i vandet.

Fakta er: Den omtalte Novana-rapport bygger ikke tilstrækkeligt på målinger men derimod på teori og beregnede indberettede tal fra de kommunale rensningsanlæg. Rapporten omtaler ikke alle de kemiske stoffer, der er indbefattet i vandrammedirektiverne – særligt medicinrester, tungmetaller og metaller, som vi i Danmark af en eller anden grund ikke vil analysere for. Så at udlandet efterspørger danske produkter, må skyldes sammenhængen mellem pris og kvalitet. Vi er – kan vi læse os til – enige om, at der udledes colibakterier fra rensningsanlæg, men også her mangler vi målinger fra udledningerne, ligeledes fra overløbene.

Lad os fylde kroppen med indtryk fra virkeligheden

Iben Sønderup efterlyser dialog. Den er vi med på. Vi vil derfor tilbyde at mødes med hele miljøudvalget i Randers Kommune – og medbringer gerne drænvand fra vores udledninger til miljøet. Ja, vi tilbyder at drikke drænvandet, der er lige så rent som grundvand. Vil miljøudvalget drikke det rensede vand fra rensningsanlægget i Randers?

En åben dialog kan vel for alvor begynde, når vi har kroppen fyldt med indtryk fra virkeligheden…

(Indlægget har også været bragt på hjemmesiden www.randersidag.dk. Dén version kan du læse HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.