Svineproducenter: Vi betaler regningen for L&F’s avlscirkus

I Landbrug & Fødevarer Svineproduktion har man ikke været dygtige nok til at holde sammen på Danavl, og det her er det første konkrete, økonomiske bevis, lyder det fra formand om stigende produktionsafgift

grisestald

Den 1. juli steg produktionsafgiften til Svineafgiftsfonden for alle kategorier af grise med 60 øre. 

”Det vil sige, at netop i en periode, hvor det økonomisk ikke ser for godt ud for svineproducenterne, skal vi nu belastes yderligere i form af en stigning i egne produktionsafgifter. Og det er en manøvre, som vi naturligvis er rigtig ærgerlige over her i Danske Svineproducenter”,  siger Torben Hauskov, som er formand for Danske Svineproducenter.

“Man kan ikke klippe håret af en skaldet”

Det ærgrer især Torben Hauskov, fordi stigningen i produktionsafgifter udelukkende er en konsekvens af Landbrug & Fødevarer Svineproduktions (LFS) udygtighed:

”De fleste svineproducenter har formentlig allerede fået meddelelse om, at afgiften til Svineafgiftsfonden bliver sat op. Og desværre er den øgede produktionsafgift en direkte konsekvens af en forventning om en nedgang i genafgifterne som følge af opsplitningen af Danavl”, forklarer formanden.

”Vi har hele tiden sagt, at det er os almindelige producenter, som kommer til at betale regningen for, at man i LFS ikke har været dygtige nok til at holde sammen på Danavl, og det her er det første konkrete, økonomiske bevis”, pointerer han.

”Jeg kan kun opfordre til, at LFS fremadrettet bliver dygtigere til at kigge indad og sætte tæring efter næring med de projekter, der bliver stablet på benene, i stedet for at kompensere for egen udygtighed ved at tro, at man kan klippe håret af en skaldet, for det kan man som bekendt ikke”.

Danavl – et fejlslagent forsøg

Han påpeger, at den fortyndede sæd, der blev sendt ud til producenterne først på året, var det første synlige bevis på konsekvenserne af den opsplittede avl. 

”De økonomiske konsekvenser af den tynde sæd kender vi ikke endnu, men til gengæld er de øgede produktionsafgifter den første konkrete regning, som svineproducenterne nu skal betale som følge af LFS’ fejlslagne forsøg på at samle al avl under et nyt Danavl, og det er under al kritik”, pointerer Torben Hauskov.

For alle kategorier af dyr steg produktionsafgiften med 60 øre. For eksporterede smågrise i intervallet 15-50 kg steg produktionsafgiften fra 1,40 til 2,00 kroner, og for slagtesvin under 110 kg steg afgiften fra 4,40 til 5,00 kroner. For eksporterede søer og orner under og over 135 kg lander afgiften på hhv. 5,00 og 9,00 kroner, mens slagtede dyr over 110 kg skal betale 9,90 kroner.

(Artiklen har også været bragt bl.a. på Danske Svineproducenters hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.