Meget mere end en mølle

På Vestermølle kan du smage på en helligkilde og noget af det sundeste og bedste korn, der findes. Men det er ikke kun kornet og kilden, du kan få smagsprøver på. Stedet gemmer på århundreders dansk landbrugshistorie, udstillet i idylliske omgivelser ved bredden af Skanderborg Sø

vestermoelle

Ved Skanderborg Sø ligger Vestermølle, der er et skatkammer af oplevelser og landbrugshistorie for både de ældste og de yngste.

Bæredygtigt Landbrug tog med på rundvisning og mødte en af ildsjælene bag de mange projekter på møllen, formand for Vestermølle Møllelaug, Jørgen Lund Christiansen.

En ordentlig kværn

Da vi træder ind i mølleriet, præsenteres mølleren.

”Han hedder Svend Skytte – så man kan sige, han er møllersvend i mere end én forstand”, lyder det fra Jørgen Lund Christiansen.

Mølleriet har en funktionel vandturbine, der trækker en jævnstrømsgenerator og en gammel stenkværn. En el-pære beviser dette, da den begynder at lyse, så snart vandturbinen sættes i gang.

Den dag i dag bliver der stadig malet mel på stenkværnen, og møllelauget har Københavns Universitets ord for, at stenkværnet mel bare er bedre.

”Er det økologisk dyrket?”, spørger en nysgerrig gæst på rundvisningen.

”Nej, vi sælger kvalitet. Hvis det var økologisk, var der risiko for, at der var ochratoksin i det. Det har vi lige set nede i Esbjerg. De har måttet tage en masse økologisk rugmel tilbage, fordi der var ochratoksin i det – det er en jordsvamp. Det er lidt tosset at lade svampene gro i kornet, hvis de kan fjernes,” svarer Jørgen Lund Christiansen.

Andelsbevægelsens pionér

Selvom møllen bugner med historisk viden, er der en særlig perle, der lokker for de landbrugshistorisk interesserede.

Anders Nielsen, andelsbevægelsens grundlægger, havde enorm betydning for landbruget og samfundet. På Vestermølle kan opleves en virtuel udstilling om den store landbrugspionér.

Han var ubestridt det menneske, som betød mest for ændringen af det gamle landbosamfund til et tilpasningsdygtigt erhverv.

Rig på oplevelser

I de prægtige omgivelser på østsiden af Skanderborg Sø er der både restaurant, museum og en helligkilde med navnet Jernkilden – som angiveligt kan kurere lammelser, øjenlidelser og sågar hjertesorger.

”Specielt i katolsk tid var helligkilderne meget virksomme. Præsterne rådede de syge til at smide en mønt i kilden, og så ville vorherre tage den i løbet af natten. Og mønterne var da også som regel væk dagen efter,” siger Jørgen Lund Christiansen.

På rundvisningen smager de fleste på vandet, der som navnet antyder, er meget jernholdigt – det kan smages, og det falder ikke i alles smag. Men det forsikres, at vandet er sundt og rent.

Undervejs på rundvisningen er der adskillige nyrenoverede bygninger. Som bekendt er der intet, der varer evigt, men på møllen gøres der en dyd ud af at restaurere og bevare bygninger og grej, der ellers måtte forsvinde for tidens tand.

Det gælder blandt andet møllehuset, riddersalen, laden, vildbanestenen og stødhæverten.

Landbrug med holdning

Jørgen Lund Christiansen er blandt de mest vidende og dygtigste personer, der engagerer sig i dansk landbrug.

Han har tidligere skrevet flere indlæg, som også er blevet bragt på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

Flere handler om økologisk og konventionelt landbrug. Det kan du læse mere om HER, HER og HER.

Han har også skrevet om tonen i landbrugsdebatten. Det indlæg kan læses HER.

Af Anders Lei, journalist@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top