Landbruget er uden skyld i iltsvind

At sætte en prop i hullet er en god idé – så længe det gælder udledningen fra de kommunale rensningsanlæg, lyder det i Flemming Fugledes svar til Maria Reumert Gjerding

formand

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Trudslevvej 58, Løkken

Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding postulerer i onsdagens Nordjyske, at vi nu bør ”få sat prop i landbrugets udledning af kvælstof” med henvisning til diverse tilfælde af iltsvind.

Det er horribelt at gøre landbruget til den store skurk, når det varme vejr denne sommer forårsager iltsvind flere steder. Det næste er vel, at landbruget får skyld for hedebølgen? I forvejen holder DN-præsidentens udokumenterede påstande ikke til et faktatjek.

Tænk på det nordjyske colibakterie-bøvl!

Landbruget er uden skyld i iltsvind. Det er fosfor-forurening forårsaget af dårligt renset kloakvand, der ødelægger nogle søer og vandløb. Tænk på, hvordan landsstævne-aktiviteter sidste sommer måtte aflyses i bl.a. Limfjorden, og hvordan friluftsbadet i Aalborg gang på gang plages af colibakterier fra kloakkerne.

Udledningen af store mængder fosfor fra kloakvand via dårligt fungerende rensningsanlæg samt ophobning af fosfor i bundslammet er hovedårsagen til iltsvinds-problemet. Der udledes stort set intet kvælstof på grund af tørken, og når kvælstof-koncentrationen er lav og fosfor-koncentrationen er høj, stortrives blågrøn-algerne, idet de har evnen til at optage kvælstof fra luften. De ligger i overfladevandet og skygger for andre alger.

Drop skræmme-scenarierne

Fakta er i øvrigt, at i det første år, hvor danske landmænd måtte gøde ekstra som følge af Landbrugspakken, faldt udledningen af kvælstof til kystområderne. Selv korrigeret for nedbør var der tale om et fald, viser den årlige Novana-rapport fra Aarhus Universitet.

Derfor nytter det ikke at male fanden på væggen med skræmmescenarier om såvel landbrug som landbrugspakke. Men at sætte en prop i hullet er en god idé – så længe det gælder udledningen fra de kommunale rensningsanlæg! 

(Indlægget har også været bragt i avisen Nordjyske).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.