Høstudsigterne kræver straks-handling

Sommerferie eller ej - det er nu, der skal handles, påpeger BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen

20180301baeredygtigt-personale028

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Den ekstreme vejrsituation påvirker høstudsigterne og den øjeblikkelige fodersituation katastrofalt.

Der er udsigt til en halvering af høstresultatet, der normalvis har en værdi på omkring 25 mia. kr. – flere steder mangler dyrene foder. Den situation kræver øjeblikkelig og målrettet handling af politikerne.

Hjælpen er nødt til at være effektiv

Hvis en naturkatastrofe, som f.eks. en stormflod, havde været lige så ødelæggende, var staten trådt til med hjælp. Den hjælp skal være effektiv. Det hjælper ikke hverken at udskyde momsindbetalinger eller fremrykke EU-penge, som det er foreslået fra anden side. De penge kommer jo bare til at mangle senere.

Der skal anderledes handling til. Derfor foreslår Bæredygtigt Landbrug, at de mange penge, som landbrugserhvervet betaler i skat INDEN indtjening, bringes i spil.

Det siges, at statskassen bugner. Derfor skal landbrugerne øjeblikkeligt og med begrundelse i den ekstreme vejrsituation have årets jordskatter og kemikalieafgifter tilbagebetalt. Det er jo en skat på produktionsapparatet.

Det vil hjælpe erhvervet i den nuværende betrængte situation. Det er vigtigt også at tænke langsigtet. Simon Kollerup fra Socialdemokratiet påpeger så rigtigt, at erhvervet selv skal kunne klare en tilsvarende fremtidig situation.

To oplagte muligheder

Derfor foreslår Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug to ting på den længere bane, som de danske politikere selv kan vedtage:

1. De urimelige skatter på produktionsapparatet (f.eks. jordskatter og kemikalieafgifter), der pålægges landbrugserhvervet inden en indtægt, skal fjernes permanent.

2. Landmanden skal igen have mulighed for at så vintersæd, der bedre kan tåle de ekstreme vejrsituationer – i stedet for at skulle så de forhadte efterafgrøder, der tvinger landmændene til at så vårsæd, med store udbyttesvingninger til følge. Vintersæd fjerner, ved forstandig brug, de samme næringsstoffer som efterafgrøder.

Kære politikere – sommerferie eller ej – Det er nu, der skal handles.

(Indlægget har været bragt i flere medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.