Ejendomsrettens “krænkelighed”

Tænk at tilsidesætte private grundejere til fordel for en privat politisk interesseorganisation som Danmarks Naturfredningsforening - skriver Mette Rosendal

dannebrog

Af Mette Rosendal, farmaceut, Jordrup

I Danmark fejrer vi vores grundlov den 5. juni hvert år, men hvad fejrer vi? Der er arrangementer med politiske taler, som mere eller mindre er valgpolitiske taler. I år var ingen undtagelse. Grundlovsdag fejres ikke som en rigtig festdag, hvor vi for alvor diskuterer, hvilken betydning det har for os danskere at værne om grundloven.

Der er mange eksempler på, hvorfor vi skal værne om grundloven. Især den del, der handler om ejendomsrettens ukrænkelighed. Her er de erhvervsaktive landmænd i fokus, fordi alle har en mening om deres erhverv og deres ejendom.

Mange tror, at de kan bestemme over landmandens private ejendom

Mange har den holdning, at de da godt må bestemme over landmandens private ejendomme. Andre har den opfattelse, at de ligefrem er berettigede til at foretage ændringer på andres ejendomme, og nogle mener ligefrem, at de kan stille forslag til fredningssager på andres ejendomme uden en nødvendig dialog med den retmæssige ejer.

Danmarks Naturfredningsforening, som er en privat interesseorganisation, har den opfattelse, at de kan bestemme over andres ejendomme. At en privat forening har mulighed for at rejse fredningssager, er mig helt uforståeligt. Det burde kun være offentlige myndigheder.

Allerede når sagen rejses, stilles der jo tvivl om en ejendoms fremtid, og dermed stilles den berørte landmand ringere. En sådan fredningssag kan trække ud i årevis til skade for landbrugsejendommens udviklingsmuligheder. Private grundejere tilsidesættes på den måde i stigende omfang til fordel for en privat politisk interesseorganisation.

DN’s enegang bør stoppes

Hvis grundloven fortsat skal overholdes, bør DN’s enegang på miljø- og naturfredningssager stoppes. Hvis DN virkelig vil miljø og have mere adgang til natur, hvorfor køber organisationen så ikke de pågældende arealer? Seriøsiteten for, at det virkelig er naturen, man vil, og ikke bare være en magtfuld organisation, vil højnes.

Mange landmænd værner om den natur, de lever af og bor i. Det er vigtigt for dem, for ellers mister deres ejendom den herlighedsværdi, der gør det værdifuldt at bo på landet.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen