Når kontrollen er et overgreb

I Farsø oplevede en landmand, at en kontrollant gik ind i maskinhuset uden at fortælle det. Et overgreb på retssikkerheden, mener landmanden, der vil have lov til at gå med rundt

anders-borrisholt1

”Det er første gang nogensinde, at jeg overvejer, om det rigtige for mig er at være landmand”, siger Anders Borrisholt.

Han sidder i haven med en kop kaffe. Solen skinner over gården ved Farsø i Nordjylland, og alt er fredeligt.

Det var anderledes for nogle uger siden, hvor kontrolmyndighederne var på besøg på familielandbruget med 110 ha jord, 400 søer og 3000 slagtesvin.

Det var torsdagen før Store Bededag. Der kom myndighederne på uanmeldt kontrolbesøg kl. 10 om formiddagen. Fire personer dukkede op, mens der kun var Anders Borrisholt og hans kone, Birgitte, på gården. Det gjorde, at de ikke kunne følge med alle kontrollanterne rundt.

”Der var en kontrollant til miljø og mark, en mand til stalden, en kvindelig dyrlæge som skulle se på velfærd, og en ung kvindelig tekniker under oplæring. Fra start oplevede vi en hård stemning. Især de to mænd presser på. Tempo, tempo uden mulighed for ro på. Attituden var, at de nok skulle finde noget”, fortæller Anders Borrisholt.

Gik ind uden tilladelse

Kontrollanten opregner fem ting, han vil tjekke, der alle foregår udendørs. Det er ting, som han fint selv kan klare. Anders Borrisholt er ikke tryg ved, at kontrollanten går alene rundt, men de tre andre skal rundt i staldene, og de presser på. Hans kone, Birgitte, spørger kontrollanten direkte, om han har tænkt sig at gå indenfor, og det svarer han nej til.

”Han sagde på intet tidspunkt, at han havde tænkt sig at gå indendørs, for så havde han aldrig fået lov til at gå alene. Da vi møder ham to timer senere, har han rodet rundt i vores maskinhus, og guderne må vide hvor ellers”, forklarer Anders Borrisholt.

Og det er en meget ophidset kontrollør, der møder Anders Borrisholt. Han overfuser landmanden, fordi han havde fundet nogle dunke med sprøjtemiddel, som Anders Borrisholt havde sat til side, så han kunne køre dem til den lokale genbrugsstation. Det havde han ikke fået gjort. Det vil sige, at det er midler, som er fuldt lovlige, men hvor datoen er overskredet.

”Ja, der var et sprøjtemiddel, der havde overskredet datoen. Det erkender jeg”, siger Anders Borrisholt og indrømmer, at han havde begået en fejl.

Skulle aflevere søndag

Kontrollanten var utrolig aggressiv og forlangte, at Anders Borrisholt skulle levere en række dokumenter til Landbrugsstyrelsen i løbet af tre dage – altså om søndagen. Det var en kvittering for, at han havde afleveret dunkene med sprøjtemiddel på genbrugsstationen, regninger fra maskinstationen som står for sprøjtningen på Anders Borrisholts marker, og sprøjtejournalen.

Anders Borrisholt forklarede, at han dagen efter – Store Bededag – skulle til en konfirmation, og om søndagen skulle hans egen datter konfirmeres. Desuden var genbrugsstationen lukket i weekenden. Det mildnede dog ikke kontrollanten, der fortalte, at så måtte han jo bare komme i gang med det samme. Det var dog ikke muligt, da der stadig var forhold, som de andre kontrollanter skulle undersøge.

Da kontrollen var overstået, forsøgte Anders Borrisholt at ringe til den vrede kontrollant fra Landbrugsstyrelsen. Han svarede ikke, og da Anders Borrisholt ringede til hovednummeret, fik han at vide, at den pågældende medarbejder var taget på ferie indtil om tirsdagen. Der var altså ingen grund til, at Anders Borrisholt skulle aflevere dokumenterne om søndagen. Da han endelig får fat på medarbejderen, er denne faldet ned og undskylder sin opførsel. Anders Borrisholt sagde, at han ikke mente, at kontrollanten havde ret til at gå ind i maskinhuset, når denne havde listet op, hvilke ting han havde tænkt sig at gøre, og dette ikke var blandt disse.

”Jeg sagde til ham, at jeg anså det for et indbrud. Men han mente, at det var en åben invitation til at gå, hvor han havde lyst, fordi vi ikke fulgte med ham”, fortæller Anders Borrisholt.

Han føler det krænkende. Også fordi at en kontrollant tidligere er gået ind på deres gård og undersøgt ting uden at henvende sig til dem. Det var en utryg oplevelse for parrets dengang 11-årige datter, der var alene hjemme.

Ren chikane

Hos Bæredygtigt Landbrug er chefjurist Nikolaj Schulz forarget over myndighedernes optræden. Kontrollanterne skal under ingen omstændigheder gå frit rundt på landmandens ejendom. Et landbrug er heller ikke noget ufarligt sted, så opførslen er helt udenfor nummer.

”Landmanden skal altid have mulighed for at gå med rundt, når der er kontrol. Det er fuldstændigt uacceptabelt, at kontrolmyndighederne presser på denne måde. De må pænt stille sig i kø”, siger Nikolaj Schulz.

Han anser det i øvrigt som rendyrket chikane fra myndighedernes side, at der stilles krav uden nogen reel begrundelse.

”En tredages frist henover en weekend med helligdag for at levere dokumenter eller aflevere sprøjtemidler er alt for kort tid. Myndighederne skal altid tage hensyn til de faktiske omstændigheder”, siger Nikolaj Schulz og henviser til det absurde i, at kontrollanten selv tager på ferie og derfor ikke kan modtage dokumenterne om mandagen.

Han opfordrer landmændene til at stå fast på, at de skal have lov til at gå med rundt, når kontrollen er på besøg.

For Anders Borrisholt var det en ubehagelig oplevelse. De har haft gården siden 1999, og kun en enkelt gang har de fået en anmærkning. Det var i 2006, hvor de havde for mange brændenælder og lysesiv på en mark, hvor deres får gik.

”Jeg mener faktisk, at når de kommer uanmeldt, burde de have pligt til at medbringe en uafhængig jurist, som landmand kan vælge råd og vejledning fra, hvis ønsket”, siger Anders Borrisholt.

Det har de ikke, som det er nu. At kunne ringe efter en bisidder ville være et stort skridt frem. Det er bare svært, når myndighederne forlanger, at kontrollen skal gennemføres med det samme.

”Vi bliver behandlet værre end forbrydere. De får lov til at få en advokat ved deres side, mens vi ikke kan få tid til at tilkalde hjælp”, siger han.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen