Miljøet er taberen

Debatten om rensning af spildevand for medicinrester er også interessant ud fra et landmandsperspektiv, mener BL-bestyrelsesmedlem Peter Rosendal

20180301baeredygtigt-personale023

Af Peter Rosendal, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Knudsbølvej 31, Jordrup ved Kolding

I Jyllands-Posten forleden debatteres rensning af spildevand for medicinrester.

Der er generelt – men ikke her – stor fokus på miljøets tilstand – urenset spildevand er en vigtig faktor og en stor joker, som det er vigtigt at holde øje med. Men i debatten om medicin i spildevand, rensning og hospitalsvæsenets eller kommunens ansvar gælder det åbenbart blot om at sende aben videre, uden at se på effekten for miljøet.

I det omtalte tilfælde har kommunen pålagt sygehuset at rense spildevandet 100 procent for medicinrester. Men selvsamme kommune stiller ikke tilsvarende krav til egne rensningsanlæg på trods af, at det forholder sig sådan, at 96 procent af medicinresterne havner i kommunernes rensningsanlæg.

Hvor er de objektive målinger?

Her må man som landmand spørge: Hvor er de objektive målinger for medicinindhold i spildevand fra sygehuse og i andet spildevand? Hvor er de tekniske rensningsløsninger opgjort, så konsekvenserne af forskellige beslutninger kan aflæses og de altid krævede økonomiske konsekvensberegninger foretages?

Hvor er politikernes gennemarbejdede beslutningsgrundlag? For man giver da ikke et sygehusvæsen udgifter på mindst 35 gange så meget som nødvendigt, uden at have et faktuelt beslutningsgrundlag – vel?

Burde Aalborg Sygehus gå samme vej som landbruget?

Et samlet landbrug har stævnet staten for aldrig at have foretaget en konsekvensanalyse af de omkostninger, som er forbundet med at passe på miljøet, måske skulle Aalborg Sygehus her overveje, om de skal gå samme vej.

Det er vores miljø, der bør være i fokus i en sådan sag og ikke en debat om, hvem der har aben og har sagt hvad hvornår.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen