Landbruget en kæmpegevinst

Vi må aldrig deponere handleviljen hos de byboere, som intet har på spil. For det er nemt at fornægte fødevareproduktionen, når man lever langt fra der, hvor landbruget spiller en rolle

tina-mark-og-penge

Af Martin K. Madsen, Randers, folketingskandidat (Liberal Alliance) i Nordjylland

Vi lever i de nemme konklusioners tidsalder.

Aldrig før har det via de sociale medier været så nemt at indtage uforpligtende, uigennemtænkte og dog konsekvente standpunkter, der – hvis ført ud i livet – ville have uoverskuelige konsekvenser for de mennesker, der ville skulle leve med følgerne.

Nej, landbruget står ikke for alt ondt i tilværelsen

Det er ganske enkelt forstemmende at se, hvordan især dansk landbrug skal leve med en i tiltagende grad polariseret debat om fødevareproduktion. Fødevareklyngen er i Nordjylland et af de vigtigste erhverv, og vi må ikke acceptere, at det verdensfjerne storby-synspunkt, at landbruget står for alt ondt i tilværelsen, får yderligere medvind.

Jovist kunne det være dejligt, hvis vi kunne producere svinekød, oksekød og kyllingekød uden dyretransporter, uden bure og uden slagtning. Hvor kunne det være dejligt, hvis alt det ubehagelige i livet bare kunne gemmes væk og alt det rare fremtone i en sky af harmoni og velvære. Debatten om fødevareproduktion – og den i tiden så forsværmende hengivelse mod veganisme, naturfredning og “feel-good”-synspunkter – er problematisk, fordi den ikke efterlader meget plads til den saglige debat om netop dette vigtige erhverv. I princippet et af Danmarks vigtigste.

Uundværligt bidrag for Danmarks økonomi

I Danmark producerer vi fødevarer til 15 mio. mennesker.

Vi har med andre ord styr på vores egen forsyningskæde. Samtidig leverer vi et væsentlig bidrag til vore nabolandes forsyningskæde.

Dette sikrer dansk landbrug en kontinuerlig eksport, og det skaber et væsentligt og uundværligt bidrag for Danmarks økonomi, både hvad angår førnævnte eksport og arbejdspladser.

Det er for så vidt en del af grundfundamentet for det velfærdssamfund, som mange danskere skatter så højt.

Vi må ikke lade en verdensfjern eskapisme, hvor man bilder sig ideologiske forestillinger ind, vinde indpas i den danske debat.

Ren økologi ville være en katastrofe

Var Danmark udelukkende økologisk, ville eksporten være langt lavere, outputtet mindre og miljøet være relativt mere belastet pr. produceret enhed. Og blev Danmark omlagt til et stort naturreservat, som Danmarks Naturfredningsforening er på nippet til at foreslå, ville også dette have store og alvorlige konsekvenser for Danmark.

Danmarks miljø og grundvand har det glimrende, fastslår Miljøministeriets rapporter. Det er godt, for vi skal værne om miljøet.

Bevar stoltheden!

Men vi må aldrig blive hysteriske, og vi må aldrig deponere handleviljen hos de byboere, der intet har på spil. For det er nemt at fornægte fødevareproduktionen, når man lever langt fra der, hvor landbruget spiller en rolle, og hvor grisene opdrættes. Men tallene, værdierne og status på det danske miljø taler for sig selv.

Dansk landbrug er og bliver et af de største plusser, og det skal vi bare være stolte af.

(Indlægget har også været bragt i bl.a. avisen Nordjyske. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.