Kvægavler om ulve: ”Det er vores frie livsstil på landet, der står på spil”

Ulven har frit spil i Danmark, så længe der ikke er mulighed for regulering. Det giver anledning til bekymring

ulve-1

Over 200 mennesker var mødt frem til ulvemøde tirsdag aften i Brønderslev arrangeret af LandboNord og dets kødkvægsudvalg.

Debatten var intens. Alvoren er nemlig mærkbar. For dem, der deltog i debatten, handler ulvens genkomst om en ændret hverdag.

Flere havde mærket angreb af ulve, og hvad det betyder for deres dyr. Det er ikke alene skambidte dyr, dræbte dyr, men også skræmte dyr, der ikke er til at få til at gå i hegn igen. Det handler om, hvordan man skal beskytte børn i hverdagen og om at kunne færdes frit og trygt i den danske natur. Det handler om fortsat naturpleje og i det hele taget livet på landet.

Mange spørgsmål

”Ulven er et angreb på vores livsstil, det er vores frie livsstil på landet, der står på spil”, understregede en kødkvægavler – og blev mødt af klapsalver.

Spørgsmålene var mange: Hvorfor mener man i Norge og Sverige, at der skal være over 1000 km2 til et ulvekobbel, når danske forskere taler om 33 km2? Hvorfor er der ikke lavet de krævede konsekvensberegninger omkring de økonomiske, sociale og kulturelle følger af ulvens komme, som EU kræver? Hvorfor kan Danmark ikke som andre EU-lande regulere ulven indenfor de nuværende regler? 

Man burde forlængst have gjort noget ved problemet

Viceformand i Landbrug & Fødevarer samt medlem af Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe Lars Hvidtfeldt sagde, at det gælder om at betrygge landmændenes nattesøvn – uden at han derefter kunne komme med andet end hensigtserklæringer.

Ingen af de fremmødte landmænd talte om deres egen nattesøvn – men om deres dyr, om ændrede vaner, om megadyr hegning, der alligevel ikke hjalp, om manglende forståelse hos myndighederne, og om, at der var langt fra, hvad de selv oplevede, til hvad myndighederne fortalte.

Erik Poulsen, som selv bor i et ulveområde, er journalist og har stiftet Facebookgruppen Her er ulven i Danmark, og han var anderledes kontant. Han mente ud fra de mange indrapporteringer, han har fået, at der er flere end de 10 officielt registrerede ulve i Danmark.

”Men der er nok 10 problemulve”, sagde han og tilføjede, at Danmark for længst burde have gjort noget ved ulveproblemet, og at man ifølge EU-regelsættet har ret til reguleringsjagt i Danmark. Og det var centralt for ham: Ulven er ikke vant til at være truet i Danmark, der er ikke sat grænser for den, og derfor optræder den som på tv, hvor den er ligeglad med folk. Det skal der ændres på, mente han med stor opbakning fra forsamlingen.

BL’s holdning er klar

Et spørgsmål stod klart efter ulvemødet: Hvorfor kan 10-20 dyr få lov til at ændre livsstilen for en hel befolkningsgruppe – uden at konsekvenserne er debatteret for alvor?

Bæredygtigt Landbrug var ikke repræsenteret i aftenens panel – men foreningens holdning er klar: Der er ikke plads til ulve i Danmark.

Af Anne-Marie Glistrup, amg@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.