Er naturdebat kun for de indspiste?

Hvis næste års naturmøde virkelig skal være folkelig, må man invitere til meget bredere debatter, end tilfældet var i langt de fleste tilfælde i år

formand

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Jørgen Jensen, lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening, drager den konklusion fra Naturmødet i Hirtshals forleden, at naturfolk og landbrug er kommet lidt tættere på hinanden.

Det betyder efter hans mening, at flere landbrugsarealer kan blive til fri natur. Det er enøjet af naturfredningsmanden at tro, at han bare kan bestemme, hvad landbrugets jord skal bruges til. Han tilbyder jo ingenting til gengæld.

Oplagt at betale landmanden for naturarealer

Det glæder mig dog, hvis lokalformanden hørte efter, hvad jeg sagde i min debat med præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding. For det er bestemt en mulighed, at mere landbrugsjord kan blive til natur – hvis nogen vil betale for det. Men det nævner Jørgen Jørgensen jo ikke noget om.

Jeg vil gentage mit budskab her: Hvis nogen vil lave natur på landbrugsarealer, er man velkommen til at købe arealerne. Der er en historisk god chance – der er rigtig mange landbrug til salg.

Vil kommunen fortsat finansiere selvbekræftelse?

Landbruget lever af at dyrke den jord, vi har under plov. Hvis nogen har andre intentioner med den jord, er det en fordel at tale med landmanden i stedet for at tale om og til landmanden, som der var alt for mange eksempler på i forbindelse med Naturmødet. Når man diskuterer anvendelsen af landmandens jord – inviter så en landmand med. Ellers er der nok af debatter at tage fat på, bl.a. om hvordan man passer den natur, vi allerede har.

Hvis næste års naturmøde virkelig skal være folkelig, må man ud af den grønne puppe og invitere til meget bredere debatter, end tilfældet var i langt de fleste tilfælde i år. Det er selvfølgelig lettere at bevæge sig i et ekkokammer og hovedsageligt at være sammen med dem, man er enige med – men selvbekræftelse er bare selvforherligelse – og det kan Hjørring Kommune vel ikke blive ved med at betale til.

(Indlægget har også været bragt i avisen Nordjyske).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.