BL til Jakob Ellemann: Selvfølgelig kommer miljøet i første række

Danske landmænd forlanger at blive reguleret på baggrund af målinger i stedet for tvivlsomme modelberegninger, lyder det fra Flemming Fuglede Jørgensen

Flemming Fuglede Jørgensen

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug

Allerførst tillykke til Jakob Ellemann-Jensen med posten som ny miljø- og fødevareminister.

Mange har bidt mærke i formuleringen om at være ”minister for miljø og fødevarer – i dén rækkefølge”.

Hertil er der kun én ting at sige:

I Bæredygtigt Landbrug er vi 100 % enige i, at miljøet er det vigtigste!

Dansk landbrug er således det mest miljø- og klimavenlige på denne klode, og danske landmænd er bevidste om at tage hensyn til vores omgivelser.

Tager gerne ansvar for vores handlinger

Vi bryder os imidlertid ikke om – som hidtil – at blive reguleret, kontrolleret og sanktioneret på baggrund af følelser, folkestemninger og mere end tvivlsomme modelberegninger. Al regulering bør tage udgangspunkt i valide målinger taget ude i naturen.

Hvis der er noget, vi landmænd gør, er det at tage ansvar for vores handlinger. Derfor forlanger vi også at få tjekket, at det, vi gør, er korrekt. Er der et problem, skal det naturligvis rettes – for forureneren og ingen andre bør stå til ansvar.

Det kræver målinger, målinger og atter målinger!

Dét bliver den nye ministers vigtigste opgave: At sige fra overfor sit eget ministerium, der holder fast i teoretiske beregninger – og i stedet lade sig inspirere af eksempelvis tyskerne.

Misvisende metoder

Landbrugserhvervet herhjemme er hidtil blevet miljøreguleret på baggrund af beregninger byggende på den gødningsmængde, der tilføres marken. Det er en uhyre misvisende metode. Reguleringen bør ske på baggrund af den mængde næringsstoffer – kvælstof og fosfor – der, bekræftet af målinger, forlader marken. Det er en helt anden metode, der yder landbruget og miljøet langt større retfærdighed.

Denne metode med målinger er blevet benyttet syd for grænsen siden 1990, og alle målinger ligger måned for måned offentligt tilgængelige. Derved kender man konkret vandmiljøets tilstand, og man kan reagere hurtigt ved ændringer i miljøtilstanden. Erfaringerne fra Slesvig-Holsten viser i øvrigt, at et almindeligt veldrevet landbrug ikke udleder belastende mængder af kvælstof. Faktisk kommer der oftest mindre kvælstof fra landbrugets drænrør, end der er i det vand, vandløbet ellers rummer.

De tyske metoder bør vi lære af i Danmark. Derfor var et samlet dansk landbrug – bestående af Bæredygtigt Landbrug samt Landbrug & Fødevarer plus en del lokale landboforeninger – mandag den 14. maj vært for en konference om de faglige og juridiske aspekter af den målrettede regulering. Regulering på basis af målinger er vejen frem – fordi vi landmænd tager ansvar for vores handlinger!

Juridisk og faglig korrekt regulering, tak!

Jakob Ellemann-Jensen er ud af en robust og viljestærk familie, hvilket der i dén grad er brug for, når man skal agere blandt embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet. Den nye minister har erfaring fra det private erhvervsliv, og hans imponerende militære cv vidner om en mand, for hvem ordentlighed og hæderlighed spiller en stor rolle.

Derfor både håber og tror vi, at ministeren vil gøre sit yderste for, at dansk landbrug fremover skal reguleres juridisk og fagligt korrekt. Vi vil ikke ligge under for, hvad nogen tror, tænker, mener eller føler – vi vil have det målt! Som vi allerede har opfordret til, mødes vi gerne hurtigst muligt med ministeren.

Indtil da koster det Danmark dyrt både produktions- og miljømæssigt, at den danske regulering af miljøet baserer sig på beregninger uden bund i virkeligheden.

(Indlægget har også været bragt på www.altinget.dk – dén version kan du læse HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen