Økologi er ikke pesticid-fri

Det "sprøjtelandbrug", som Alternativets Christian Poll er så kritisk overfor, er det økologiske landbrug også en del af. Og målet er vel ikke at lukke helt ned for dansk fødevareproduktion, spørger BL's faglige konsulent

20180301baeredygtigt-personale010

Af Stig Sandholt Andersen, faglig konsulent, Bæredygtigt Landbrug

Landbrugsordfører Christian Poll fra Alternativet har i replikken “Økologisk er det eneste, der dur. Sprøjtelandbrugets pesticider er gift designet til at slå noget ihjel” kommenteret Jørgen Lund Christiansens læserbrev “Nul gift er en falsk frase”.

I replikken skriver Christian Poll, at Alternativets landbrugsudspil foreslår at udfase glyphosat og indføre forbud mod neonicotinider. Han skriver desuden, at Jørgen Lund Christiansen har glemt, at pesticider ikke er naturlige – i modsætning til de mange giftige planter og dyr, der allerede findes i naturen.

Men nu er det sådan, at i landbrugsproduktion – den konventionelle såvel som den økologiske – anvender vi hjælpestoffer. Det vil sige gødning og sprøjtemidler.

Økologiens sprøjtemidler

Poll skriver, at neonicotiniderne indebærer betydelige risici for bier og andre bestøvere, som den vilde natur er helt afhængig af.

I Danmark er det tilladt at anvende pesticider i økologi, hvis det vurderes, at der er en fare for afgrøden. I økologi er det blandt andet tilladt at anvende pyrethriner og svovl (klik her for at se liste over godkendte midler til økologi, Bilag 2, s. 194). Og disse to midler er det værd at lægge især meget mærke til.

Pyrethreum er udvundet af Chrysanthemum cinerariaefolium, også kendt som planten krysantemum. Det er et middel, der anvendes til bekæmpelse af insekter. Pyrethreum virker ved at slå følsomme insekter omkuld og efterlade dem lammede som følge af gifteffekten. Midlet lammer insektets nervesystem, som efterfølgende fører til død – ikke meget anderledes end effekten af et konventionelt middel.

Svovl bruges til behandling af æbler i økologiske såvel som konventionelle landbrug. Svovl i sig selv udgør ikke nogen større sundhedsrisiko for mennesker, men svovl er ikke et selektivt middel – forstået på den måde, at det også udrydder alle insekter, der måtte findes i plantagen.

Substansløst forbudsforslag

Vi skal ved fødevareproduktion forholde os til både aftryk ved produktionsformen samt sundheden af de produkter, der produceres. Det efterlader et aftryk, når man dyrker konventionelt, og der findes restkoncentrationer i konventionelt dyrkede afgrøder. Det, man skal forholde sig til, er om man vil acceptere disse ufarlige rester, eller om man ikke vil. Det gælder også de økologiske fødevarer.

Christian Poll argumenterer desuden for, at pesticidet glyphosat i blanding med det forbudte middel POE-tallowamin er giftigt, og at man derfor bør udfase glyphosat. Det svarer til at sige, at man bør forbyde legetøj til børn, fordi det tidligere har været tilladt at tilsætte blødgøringsmidler til disse.

At symptombehandle på den måde, som Alternativet foreslår med et forbud mod brug af neonicotinider, er således at skyde ved siden af hensigten. Det sprøjtelandbrug, som Christian Poll henviser til, er det økologiske landbrug også en del af.

Og målet er vel ikke at lukke helt ned for dansk fødevareproduktion, når vores fødevarer er på et af de højeste kvalitetsniveauer i verden – økologisk eller ej?

(Indlægget har også – i lidt kortere form – været bragt i diverse aviser. Jørgen Lund Christiansens oprindelige kronik om emnet kan du læse HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen