Nødværge – ikke selvtægt!

Hvis kommunerne trodser loven og undlader at rense vandløbene op, er det dem, der begår en forbrydelse, skriver BL-formand Flemming Fuglede

formand

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Trudslevvej 58, Løkken

Søren Grothe Petersen kommenterer i Nordjyske den 14. marts et læserbrev af undertegnede.

Jeg lever fint med, at skribenten betegner min forening Bæredygtigt Landbrug – der kæmper for at forbedre erhvervets rammevilkår – som rabiat. Vi er efterhånden vant til, at nogle mennesker diskuterer bedst ved at dæmonisere sine modstandere.

Kommunerne har forpligtigelsen

Men når Søren Grothe Petersen kalder det for ”simpel selvtægt”, hvis en landmand renser et lokalt vandløb op for at kunne drive sin forretning, er jeg nødt til at reagere:

Han burde således have læst, hvad jeg i mit første indlæg om emnet opfordrede de danske landmænd til: Hvis jeres kommune ikke på opfordring kommer og renser jeres lokale vandløb op, så gør det selv!

I øjeblikket døjer mange landmænd nemlig med oversvømmelser fra de vandløb, som kommunerne faktisk er forpligtet til at rense op. Tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen indskærpede for flere år siden overfor kommunerne, at de skulle følge vandløbsloven og sørge for frit udløb fra rør og dræn fra såvel byer som landbrugsland.

Hvem er det, der trodser loven?

Det er således nødværge, ikke selvtægt, hvis den enkelte landmand nu tager affære. Næ, en forbrydelse er det da tværtimod, når kommunerne trodser loven og undlader at rense vandløbene op, med det resultat at jorden bliver ødelagt, og næringsstofferne siver ud i vandmiljøet!

At dyrke jorden i ét stort badekar – uden afløb – gavner hverken landmanden eller miljøet. Markerne skal dyrkes, ikke forsumpes, og her kan nødværge være et middel i kampen for at bevare ejendomsretten.

(Indlægget har også været bragt i avisen Nordjyske).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.