Landmand kritiserer datagrundlag for NOVANA-rapportering

“Der er så mange vilkårligheder omkring indsamlingen af vandprøverne, at det langt overgår fejlen på et par procent, som et laboratorium viser sig at levere”, lyder det fra Anders Knudsen i Effektivt Landbrug

testtubes

Forleden kom det frem, at et laboratorium gennem en årrække har leveret fejlbehæftede analyseresultater vedrørende kvælstof i vandprøver til Miljøstyrelsen.

Men skandalen er meget større end som så, lyder det i Effektivt Landbrug.

Vært for marker med vandprøver

“Der er så mange vilkårligheder omkring indsamlingen af vandprøverne, at det langt overgår fejlen på et par procent, som et laboratorium viser sig at levere”, siger landmand Anders Knudsen fra Lykkegaard ved Gedved til avisen.

Han har siden 1992 været vært for et par af de marker, hvorfra der ugentligt indsamles vandprøver fra såkaldte sugeceller i cirka en meters dybde.

Vilkårlighed og uvidenhed

Sugecellerne er en del af Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur (NOVANA) og har i adskillige år fundet sted med DCE (Aarhus Universitet) som udførende part.

Landmand Anders Knudsen kalder analysemetoderne med et par procents fejl for småting i forhold til den vilkårlighed og i nogle tilfælde uvidenhed, der præger indsamlingen af vandprøverne i landovervågnings-oplandene.

Du kan læse Effektivt Landbrugs artikel HER – hvilket dog kræver abonnement på avisen. 

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Del:

Deltag i debatten

Kategorier

Bedre vilkår for danske landmænd

Bliv medlem idag

Vi opfordrer til, at du bliver medlem af Landsforeningen for Bæredygtigt landbrug og dermed støtter foreningens arbejde for fremtidens danske landbrug

Q8

Rabataftale med Q8

Bæredygtigt Landbrug har indgået et samarbejde med Q8 om en fordelagtig rabataftale på brændstof.

Scroll til toppen