Landbrugsstyrelsens tilskuds-nøl

Man kan spørge sig selv, hvorfor vi har tilskudsordninger, når ansøgere risikerer at blive syltet i årevis. Landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Johnny René Madsen, er blot én af mange, der efter flere år ikke har set skyggen af midlerne

tina-mark-og-penge

”Landbrugsstyrelsen undskylder sig med udflytning og personalemangel, men min kassekredit er ligeglad med, om de har personale nok eller ej”, siger Johnny René Madsen, nordjysk landmand i området mellem Aabybro og Pandrup.

I 2016 søgte han 250.000 kroner i moderniseringsstøtte hos Landbrugsstyrelsen, midlerne skulle bruges på en kvægstald. Men pengene har han aldrig set skyggen af.

”Jeg rykker og rykker, og undskyldningerne hober sig bare op. På et tidspunkt sagde de til mig, at jeg ville komme øverst i bunken. Hvorfor skulle jeg dog øverst i bunken? De burde bare se at få det hele behandlet færdigt”, siger han.

Blev opfordret til selv at ringe til styrelsen

Efter at have søgt tilskuddet ventede han i et år, men der skete ingenting. Da begyndte han at føle sig lidt utålmodig. Derfor kontaktede han LandboNords miljøkonsulent for at finde ud af, om der var begyndt at ske noget.

Foreningen var også dengang klar over problemet med de mange sager, men kunne ikke gøre noget ved det – der skete ingenting hos Landbrugsstyrelsen. Men han fik at vide, at han kunne ringe til styrelsen selv, hvis han ville.

”Jeg har ringet flere gange. De slår problemet hen og siger, at de skal bruge billeder af de projekter, vi landmænd har lavet. Det er også fair nok, men så synes jeg, de skulle se at komme forbi. Det skulle de have seks uger til”, siger han.

Da ugerne var gået, ringede han igen og spurgte, om de ikke snart kom ud for at tage billeder. Men de var stadig ikke klar. Der skulle bruges yderligere 14 dage.

”Det blev bare skubbet, skubbet og skubbet hele tiden. Endelig kom der en lige før jul for at tage billeder, altså efter to år – men der er stadig ikke sket noget med min ansøgning. Det er slendrian af værste skuffe”, siger Johnny René Madsen.

Stadig omfattende problem

Landboforeningen AgriNord er en af de foreninger, som hjælper landmænd med at søge støtte og tilskud. Fra foreningen lyder det, at der bestemt er problemer med at få sagerne gennem systemet.

”Mange venter på at få afgjort, om de overhovedet får tilsagn om støtte. Mange har gennemført deres projekter og har sendt anmodning ind om at få pengene udbetalt, men afventer at få deres sag behandlet”, siger Ellen Nielsen fra AgriNord.

Konsekvenserne af Landbrugsstyrelsens forsinkelse er naturligvis forskellige fra ansøgning til ansøgning, men der kan være rigtig meget på spil for den enkelte landmand.

”Principielt kan man risikere konkurs som den yderste konsekvens, men det kan også trække meget dybe spor og skabe unødvendigt pres og bekymringer. Forsinkelsen er alvorlig og skal indhentes hurtigst muligt”, siger direktør for Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.

Samme, gamle sang

Landbrugsstyrelsen er klar over de lange sagsbehandlingstider og forholder sig til problemet. Indtil videre har undskyldningen lydt, at årsagen er styrelsens udflytning til Augustenborg og Tønder mellem maj 2016 og juni 2017, en udflytning der har forårsaget medarbejdermangel.

Den forklaring har ikke ændret sig, men samtidig lyder det fra styrelsen, at man arbejder hårdt på at gøre noget ved problemet.

”Vi mangler desværre stadig at afslutte sager på flere ordninger, bl.a. miljøteknologi på kvæg- og svinestalde. Vi er klar over, at det er til stor gene for den enkelte landmand, når en sag er forsinket. Det beklager vi meget. Vi har som tidligere udmeldt opnormeret ressourcerne til sagsbehandlingen og er i fuld gang med oplæringen af nye medarbejdere og vikarer, så vi kan få afsluttet sagerne”, skriver Landbrugsstyrelsen på sin hjemmeside.

I slutningen af februar udsendte Landbrugsstyrelsen et skema med status over sagsbehandling pr. den 26. februar 2018.

Klik her for at se skemaet

I skemaet fremgår det dog, at kun 2 ud af 136 sager om kvægstalde, som Johnny René Madsens, er afsluttet.

Af Anders Lei, journalist@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top