Vand skal kunne komme væk

Vore vandløb må have passende dimensioner, så de kan bortlede vandet, skriver BL's næstformand ovenpå Jyllands-Postens forsidebasker

peter-rosendal

Af Peter Rosendal, næstformand i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Knudsbølvej 31, Jordrup ved Kolding

“Danmark drukner” er overskriften i Jyllands-Posten den 8. januar.

Det har vi igennem mange år set og påpeget herude på landet. I år er det særligt slemt. Vandet står højt i vandløb, og der er store søer på markerne. Vandet har problemer med at løbe væk.

Der er mange forslag til at udbedre situationen. Bl.a. at man laver vandparkeringspladser i ådale og på landbrugsjord. Det hæver blot grundvandet yderligere. Spørgsmålet er også: Hvad sker der, når disse parkeringspladser er fyldt op – og der igen kommer et stort regnskyl?

Vandet må simpelthen kunne transporteres væk. Vore vandløb må have passende dimensioner, så de kan bortlede vandet. I alvorlige situationer er det desuden vigtigt med en bufferzone. Det har vi i veldrænede marker, der kan optage op til 200 mm pr. ha og så langsomt afgive vandet igen.

Hvis vel at mærke drænene fungerer. Dræn fungerer, når de er over vandspejl. Derfor er den første forudsætning for at aflede vand, at vore vandløb renses, så de kan bortlede vandet og således, at drænudløb er over vandspejl. Det vil være en meget stor hjælp til det våde Danmark.

(Indlægget har også været bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.