Stop forsumpningen af værdierne

Vi behøver ikke flere dyre konsulenttimer til at beregne, hvad der skal gøres - der skal arbejdes ude ved vandløbene, så de igen kan lede vandet væk

alfred-tværsig-olesen

Af Alfred Tværsig Olesen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld

Tag dog arbejdshandskerne på og gør noget ved det våde Danmark.

Alle har efterhånden erkendt, at store områder forsumper, og det truer både bygninger og jord. Samfundsmæssige værdier går tabt. Næringsstoffer ledes unødigt ud i miljøet pga. alt dette vand, der har stået stille på markerne så længe, at næringsstoffer er opløst heri.

Vi behøver ikke flere dyre konsulenttimer til at beregne, hvad der skal gøres. Der skal arbejdes ude ved vandløbene, så de igen kan lede vandet væk. Mange vandløb vil have glæde af dobbeltprofiler, så vandet kan komme væk i store mængder og samtidig have mulighed for at risle afsted i en smallere bund i tider med mindre vand. Specielt i Østjylland med de store fald i vandløbene vil det hjælpe, og det vil også gavne i vest, hvor faldet dog er mindre.

Alle dræn skal være over vandspejl for at få frit afløb, så markerne igen kan komme hurtigere af med vandet. En veldrænet mark kan optage op imod 200 mm regn. Denne store, store buffer har man fjernet med den nuværende manglende oprensning af vandløbene.

Den såkaldte ændrede vedligeholdelse, som er indført ad bagvejen og reelt betyder, at vandløb lider under manglende oprensning, må stoppe. Fællesskabets værdier skal ikke forsumpe – vandet skal kunne flyde frit – helt ud til havet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.