Krav om mere indflydelse til Bæredygtigt Landbrug i Vækstforum

Nordjysk regionsråd føler ikke, at dækningen af erhvervslivets organisationer er bred nok. Dansk Folkeparti så gerne L&F's repræsentation delt med BL

tina-mark-og-penge

Vækstforum Nordjylland uddeler årligt adskillige millioner kroner – og interesseorganisationer som Bæredygtigt Landbrug og Horesta skal have medindflydelse på, hvem der får gavn af midlerne.

Det kom frem på det nye nordjyske regionsråds første reelle plenummøde tirsdag. Her foreslog den nyvalgte DF’er Erik Høgh-Sørensen, at Bæredygtigt Landbrug bør få indflydelse via den ene plads i vækstfonden, som i dag indtages af Landbrug & Fødevarer.

BL er svær at komme udenom

”Bæredygtigt Landbrug er den eneste organisation, der repræsenterer primærlandbruget alene. Foreningens medlemmer dækker halvdelen af dansk planteavl, og det er derfor en organisation, som er svær at komme udenom, når det handler om at skabe vækst og balance i et udpræget landbrugsområde”, fortæller Erik Høgh-Sørensen til BL’s hjemmeside.

Debatten i det nordjyske regionsråd udsprang af, at turisterhvervet – til stor fortrydelse for organisationen Horesta – slet ikke har fået sæde i Vækstforum Nordjylland. Det nye vækstforum i Nordjylland skal have 21 medlemmer, hvor regionen udpeger tre, og de lokale kommuner udpeger seks, mens diverse erhvervsorganisationer og uddannelsesinstitutioner tegner sig for resten. Medlemmerne har siden 2014 godkendt projekter for i alt 572 mio. kr.

L&F bør konsultere BL

På tværs af partierne i regionsrådet var der generel enighed om, at det er svært for politikerne at sikre en tilstrækkelig bred sammensætning af organisationer og interesser i det nordjyske vækstforum – der har som formål at ”fremme den regionale udvikling og styrke det nordjyske erhvervsliv”, som det hedder.

”Det er ikke godt nok, at organisationer som Horesta eller – efter vores mening – BL er uden medindflydelse. Et samlet regionsråd håber derfor, at medlemmerne af vækstforum samarbejder med og inddrager ikke-repræsenterede erhvervsfolk, så en bred vifte fra erhvervslivet har noget at skulle have sagt. Fra os i DF lød opfordringen direkte på mødet, at Landbrug & Fødevarer bør konsultere Bæredygtigt Landbrug, inden der træffes væsentlige beslutninger for landbruget i det nordjyske vækstforum”, lyder det fra Erik Høgh-Sørensen.

Direktør vil gerne have øget indflydelse

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup synes godt om Erik Høgh-Sørensens kamp for mere BL-påvirkningskraft i det nordjyske. Direktøren kunne godt tænke sig større indflydelse på vækstforums støttemidler – uanset om det med tiden bliver i form af en fast repræsentant eller ved, at foreningen på andre måder tages med på råd:

”Der er ingen tvivl om, at hvis BL får indflydelse, vil vi sikre de konventionelle bønder deres del af kagen, når der eksempelvis deles penge ud til landbrugsprojekter,” understreger Hans Aarestrup.

Erik Høgh-Sørensen er udover at være regionsrådsmedlem og medlem af regionens forretningsudvalg også folketingskandidat for Dansk Folkeparti. Den uddannede journalist har tidligere været kommunikationschef i en Mærsk-division og EU-korrespondent i Bruxelles. Erik Høgh-Sørensen blogger om politik og erhvervsliv på www.borsen.dk, hvor han i nitratspørgsmål har talt landbrugets sag bl.a. med en artikelserie om “kjøvenhavnske gyllespredere”.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.