BL om målrettet regulering: Stadig for ensidig fokus på kvælstof

Det er fornuftigt at undgå restriktioner, hvor der ikke er behov for dem – men ny regulering bygger stadig på fejlbehæftede modeller og for få målinger, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug

flemming-med-esben2

Den nye aftale om målrettet regulering vækker ikke ubetinget glæde i Bæredygtigt Landbrug.

Primærlandbrugets talerør bakker op om både Fødevare- og Landbrugspakken samt det at undgå restriktioner for landmænd, hvor der ikke er behov for restriktioner – men BL mener, at aftaleparterne har undladt at reagere på den nyeste viden på området:

”Der er fortsat en alt for ensidig fokus på kvælstof. Noget, som forskerne i det internationale panel, der evaluerede de danske kvælstofmodeller, ellers har advaret Danmark imod”, fortæller BL’s faglige direktør Jørgen Evald Jensen – der også taler om alt for grove sammenlægninger af vandområderne i den nye plan.

Grundlaget er for svagt

BL’s formand Flemming Fuglede Jørgensen forstår heller ikke, at der fortsat skal fokuseres så ensidigt på kvælstof fremfor eksempelvis på forholdet mellem kvælstof og fosfor:

”Det her bygger på fejlbehæftede modeller og i øvrigt på alt for få målinger”, lyder det fra Flemming Fuglede.

Hvor bliver udfordringsretten af?

Det undrer desuden formanden, hvor udfordringsretten bliver af. Den skulle ifølge Landbrugspakken give danske landmænd mulighed for at udfordre forskernes modelberegninger med konkrete målinger i lokale vandløb:

”Forudsætningen for, at vi i BL sagde god for Landbrugspakken, var netop udfordringsretten. Men hvor bliver den af? Den er stadig ikke taget i anvendelse – og uden den har landmændene ingen muligheder for at blive reguleret korrekt”, siger Flemming Fuglede.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen