Svineformand: Urimelig kritik fra ministeren

”Vi har halekuperet vores grise de seneste 30 år, fordi det videnskabeligt er dokumenteret, at det kan reducere udbrud af halebid”, siger Henrik Mortensen - som ser frem til at mødes med ministeren på generalforsamlingen den 17. januar

grise1000px

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen udsendte forleden en kritik af den manglende udvikling af dyrevelfærden i de danske landmænds stalde. Kritikken er ifølge Danske Svineproducenter helt urimelig.

Ministeren udtalte: ”Det er mildest talt ikke tilfredsstillende. Tallet ligger på samme niveau som 2015, og det er ikke godt nok”.

Formand: Flot fremgang

Henrik Mortensen, formand for svineproducenterne, synes ikke, Esben Lunde Larsen er fair i sin kritik – og er desuden ærgerlig over, at ministeren nu lægger op til mere bureaukrati og administration:

”Når jeg kigger på tallene, så var der i 2016 10 pct. flere kontroller end i 2015.  Af dem var 69 pct. uden bemærkninger, mens det var 64 pct. i 2015. Altså en flot fremgang på 5 procentpoint”, siger Henrik Mortensen i en pressemeddelelse.

”På en række dyrevelfærdsområder, f.eks. håndteringen af syge dyr og indretning af sygestier, var fremgangen endnu større. Der har også været en positiv udvikling på 5 procentpoint indenfor rode- og beskæftigelsesmateriale, og jeg vil gerne erindre fødevareminister Esben Lunde Larsen om, at der gives sanktioner selv ved få afvigelser i hele landmandens produktionsanlæg. Antallet af sanktioner kan således på ingen måde tolkes som omfattende for alle grise på ejendommen”, tilføjer han.

Halebid har voldsomme negative dyrevelfærdsmæssige konsekvenser

I forhold til halekupering har svineproducenterne ingenting at skjule, understreger Henrik Mortensen:

”Vi har halekuperet vores grise de seneste 30 år, fordi det videnskabeligt er dokumenteret, at det kan reducere udbrud af halebid, som har voldsomme negative dyrevelfærdsmæssige konsekvenser for grisene. Halebidsproblemer kender alle danske og udenlandske svineproducenter. Det kan være frygteligt for grisene at have, og det er svært at håndtere for de, som passer grisene. Vi viser gerne, hvordan vi halekuperer grisene, og langt de fleste, som ser det, giver udtryk for, at det er et lille indgreb. Politikere, embedsfolk, journalister og senest dagbladet Information har været ude og se en halekupering”, siger Henrik Mortensen.

Producerer grise i verdensklasse

Derfor forstår svineformanden ikke kritikken fra ministerens side og slet ikke, at han inden kritikken lancerede et veterinærforlig, som han udtalte, ikke måtte belaste erhvervet. I sommer fik en del svineproducenter et investeringstilskud til at bygge nye stalde. Dette for at skabe vækst, arbejdspladser og eksportindtægter til Danmark.

”Og i dag er ministeren slet ikke tilfreds med måden, som vi producerer grise på. Disse forskellige politiske signaler dæmper desværre investeringslysten hos vores medlemmer, og derfor glæder jeg mig til, at Esben Lunde Larsen kommer til vores generalforsamling den 17. januar, så vi kan få drøftet dette igennem. Vi producerer rigtig mange grise i verdensklasse. Kunderne kan vælge frit, om de vil købe en velfærdsgris i ministerens hjerteordning med hele haler eller en almindelig gris. De skal blot vide, at sandsynligheden for at en gris med hel hale har haft halebid, er to-tre gange så stor som en halekuperet gris, men der er ingen smagsforskel i flæskestegen”, lyder det fra Henrik Mortensen. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.