Læs kritikken af dansk miljøregulerings ensidige fokus på kvælstof

Her kan du se både den internationale forskerrapport – samt det danske sammendrag af selvsamme – om de danske kvælstofmodeller

lup1000

Udenlandske specialister skød forleden de danske kvælstof-modeller i sænk.

Det skete bl.a. ved at konkludere, at man er nødt til at have fosfor med i regnestykket, og at såkaldt god økologisk tilstand ikke skal laves som årsgennemsnit men bør vurderes om sommeren – hvor landbruget udleder meget lidt nitrat. Panelet af forskere stillede spørgsmålstegn ved de statistisk anvendte modeller i Danmark.

Her er to links til rapporten

”Det er det, vi hele tiden har sagt i Bæredygtigt Landbrug: Der har været og er stadig en alt for ensidig fokus på kvælstof i landbrugets miljøregulering”, lød det fra BL-direktør Hans Aarestrup som en reaktion på den internationale forskergruppes evaluering af de danske kvælstofmodeller.

Flere BL-medlemmer og andre interesserede har efterspurgt et link til den internationale forskerrapport. Du kan læse rapporten HER.

Hvis du vil nøjes med det danske sammendrag, kan det gøres HER.

Harmonerer med argumenter i vandplan-stævningen

Bæredygtigt Landbrugs protester mod reguleringen havde presset de danske myndigheder til at sætte den internationale evaluering i værk.

Ifølge BL blev man med evalueringen bekræftet i, at dansk landbrugspolitik hidtil har taget afsæt i myter samt i tillid til udvalgte eksperter, og at reglerne fremover i stedet bør baseres på faglig dokumentation. De påstande og argumenter, der også er blevet brugt i relation til stævningen mod staten for vandplanerne fra lillejuleaften 2016, er således blevet underbygget af de udenlandske specialister.

Formand: Reduktionskrav bør annulleres

BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen har efterfølgende opfordret politikerne til med øjeblikkelig virkning at annullere reduktionskravet på 13.000 tons kvælstof i vandområdeplanen 2015-2021:

”Tag de internationale forskeres konklusion alvorligt, og drop de ensidige indsatskrav, så dansk landbrug kan blive reguleret fagligt korrekt”, skrev formanden fornylig i et åbent brev til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.