Byrådsvalg: BL-landmand tog alle med storm i Rebild Kommune

Flere medlemmer af Bæredygtigt Landbrug imponerede stort ved tirsdagens valg – det gælder især en LA-politiker i det sønderjyske samt en Venstre-mand noget længere nordpå…

rebild-kommune

Især to medlemmer af Bæredygtigt Landbrug imponerede stort ved kommunalvalget tirsdag.

Særligt iøjnefaldende var udfaldet i Rebild Kommune, hvor Venstre-politikeren Jeppe Ugilt Hansen har fået det formidable resultat 1.038 personlige stemmer. Til sammenligning har Rebilds borgmester fået blot et halvt hundrede flere stemmer end Jeppe Ugilt, som Bæredygtigt Landbrug fik gratuleret for en kort bemærkning: 

Jeppe fra Volstrup Gård er stolt

“Jo tak skal du have! Tredjeflest stemmer af alle i Rebild, det var også over al forventning, og du kan tro, jeg er meget stolt i dag. Og jeg vil selvfølgelig tro, det har at gøre med, at jeg har gjort en god indsats de fire år, også i min tid som løsgænger i byrådet”, siger Jeppe Ugilt.

Hans præstation er bemærkelsesværdig, i og med at han kun har været Venstremand siden februar, og at han ikke engang var liste V’s spidskandidat. Men det har ikke hindret, at Jeppe fra Volstrup Gård er slået politisk igennem i bredeste forstand:

“Ud over at jeg selvfølgelig har fået vigtig støtte af landmændene, så har jeg nok generelt fået mange stemmer på min mærkesag om at få hele oplandet med. Rebild Kommune er nemlig lidt spøjst sammensat rent geografisk. Derfor er det meget vigtigt politisk set, at vi sørger for sammenhæng og udvikling i hele kommunen”, siger han.

Hvad så nu? Nogle oplagte platforme for Jeppe Ugilt de kommende fire år kunne være teknik- og miljøudvalget, som han kender, eller økonomiudvalget. Men Rebild er også partipolitisk set en meget sammensat størrelse. Derfor står det ikke helt klart i skrivende stund, hvordan den endelige fordeling af magten bliver.

Søvnløs i Sønderjylland
I Haderslev Kommune finder vi et andet medlem af Bæredygtigt Landbrug, som er en succesrig kommunalpolitiker, nemlig Benny Bonde. Han er ligeledes en yderst tilfreds mand efter tirsdagens valg og onsdagens stemmeoptælling, for han skal ikke længere sidde alene i byrådet for Liberal Alliance: En flot fremgang til to mandater for LA – også i lyset af de små partiers problemer med at bide sig fast i kommunalpolitik mange andre steder.

“Vi er selvfølgelig virkelig glade for resultatet her efter en hård valgkamp. Vi er både glade for vores egen fremgang, og for at være med til at sørge for, at vi stadig har en borgerlig borgmester. Derudover så har det også været vigtigt for mig, at vi holdt godt fast i posten som udvalgsformand”, siger Benny Bonde og røber, at det ligeledes i Haderslev tog tid at få alting på plads. 

“Jo da, det har da været en lang nat med forhandlinger og meget kaffe. Rigtig meget kaffe. Det skal blive godt at komme hjem og få en lur…”, lød det onsdag eftermiddag.

Benny Bonde har tidligere fortalt Bæredygtigt Landbrug, hvordan de seneste fire års politiske arbejde i Haderslev har været godt for landmændene, blandt andet fordi et politisk flertal – herunder Bonde selv som plan- og miljøformand – har sørget for hurtigere sagsbehandlinger. Nu kan de gode takter fortsætte fire år endnu. Så er det til at bære, at Dansk Folkeparti får titlen som viceborgmester, som led i at det hele skulle falde på plads i den lange nat.

Genvalg i en meget landbrugsvenlig kommune

Også andre steder melder BL-medlemmer om flotte valg. Det gælder for eksempel i Jammerbugt Kommune, hvor næstformanden for teknik- og miljøudvalget, Torben Toft Sørensen (V), er blevet valgt på ny og dermed har været med til at sikre partifællen, borgmester Mogens Gade, genvalg.

Jammerbugt Kommune er kendt som en af de allermest landbrugsvenlige kommuner i Danmark. Det var eksempelvis her, den såkaldte ”Jammerbugt-sag” så dagens lys, da brødrene Bjarne og Carsten Søborgs bedrift fik Danmarkshistoriens første miljøgodkendelse til dyrehold baseret på reelle målinger fremfor modelberegninger. Også i forhold til dispensationer til fjernelse af jordvolde og diger, fokus på vandløbs-vedligeholdelse samt behandlingstid af byggesager er Jammerbugt et eksempel til efterfølgelse for andre kommuner.

Positivt at så mange er gået efter indflydelsen

Ifølge Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup er det vigtigt med sådanne landbrugsvenlige kommuner, der tør at gå forrest. Også selv om de danske miljømyndigheder efterfølgende har forsøgt at spænde ben for den historiske miljøgodkendelse i det nordjyske:

”Godt nok vedtager Folketinget lovene – men det er i kommunerne, de udmøntes. Denne valgkamp har med al ønskelig tydelighed vist vigtigheden af, at der sidder landbrugsvenlige byrådsmedlemmer og byrådsflertal overalt i det ganske land”, siger Hans Aarestrup.

”De ubegrundede og nyttesløse pesticidforbud rundt omkring er et andet godt eksempel på, hvad der sker, når det enkelte byråd ikke er sin opgave voksen i forhold til at bakke vores erhverv op. Derfor har det været fantastisk at se, at så mange BL-medlemmer – og kandidater i øvrigt, som vil landbruget det bedste – så målrettet er gået efter den lokale politiske indflydelse ved dette valg”, tilføjer han.

BL-direktør: I gør en forskel

Direktøren synes, det er på plads med en hilsen til alle, som både før og under valgkampen har kæmpet landbrugets sag – og som vil fortsætte kampen:

”Jeg vil gerne sige stort tillykke til de valgte kandidater. Et tillykke til dem selv, men også tillykke til vi andre. Vi har alle sammen brug for så mange politikere som muligt, der har forstand på landbruget. Det bliver centralt for fagets fremtid, at der også blandt folkevalgte er mennesker, som forstår potentialet og problemerne for dansk landbrug. Derfor vil jeg også sige en stor tak til alle BL-medlemmer, som stillede op. Det gælder på tværs af partier, geografi og valgresultat. I gør en forskel, og jeg håber og tror, at mange af jer vil melde jer på banen igen en anden gang”, siger Hans Aarestrup.

Foto: Rebild Kommune (rådhuset i Støvring)

Af Morten Okkels, mok@baeredygtigtlandbrug.dk, og Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.