Bæredygtigt Landbrug: Markager fortsætter i velkendt spor

Nu må Stiig Markager altså snart gå til bekendelse og sige, at han tog fejl, lyder det fra BL’s chefjurist

nikolaj-halmballeprofil

Af Lasse Ege Pedersen, Effektivt Landbrug

Fra Bæredygtigt Landbrug lyder der undren over, at professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet forsætter med kun at fokusere på kvælstof, som han gør i sit seneste indlæg på Altinget.

Med indlægget er det første gang, at Stiig Markager udtaler sig offentligt om den internationale evaluering af det faglige grundlag under vandområdeplanerne.

Forstår han ikke ordet fosfor?

”Nu må Stiig Markager til at lære ordet fosfor samt forholdet mellem N (kvælstof) og P (fosfor). Forsker-evalueringen anbefaler at se på fosfor og forholdet mellem fosfor og nitrat. Forsker-evalueringen siger intet om, hvor meget der skal reduceres, eller om vi i virkeligheden allerede er i mål. Derfor er det forunderligt, at Stiig Markager kan udtale sig om, hvor meget N der mangler at blive reduceret”, siger Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug.

Den statistiske model er død

Ifølge Nikolaj Schulz er det kritisabelt, at Stiig Markager ikke erkender, at det er en fejl, når han har fastholdt, at et vigtigt miljøparameter er forholdet mellem lysdæmpning og nitrat.

”Forsker-evalueringen gentager mange steder, at det må man for guds skyld ikke lave sammenhæng på. Nu må Stiig Markager altså snart gå til bekendelse og sige, at han tog fejl. Hovedkonklusionen i forsker-evalueringen er, at den statistiske model er død. Der er ikke sammenhæng mellem Kd (lysdæmpning, red.) og N. God tilstand skal vurderes individuelt og om sommeren, hvor der jo netop ikke er nitrat til stede fra landbruget. Slutteligt, så skal der ses på langt flere faktorer end bare nitrat, særligt skal der ses på fosfor og forholdet mellem fosfor og nitrat”, siger Nikolaj Schulz.

(Artiklen har også været bragt i Effektivt Landbrug – avisen har givet tilladelse til, at den ligeledes bringes på BL’s hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.