Selvom sandheden er ilde hørt, må den frem

Det må være politikerne, der skal regere landet, ikke embedsmændene - skriver BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen

flemming-paa-talerstol

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Grundvandssagen rumler stadig. Det grundlæggende problem er fortsat en melding fra EU-Kommissionen om, at 20 procent af dansk grundvand har for høje nitrat-koncentrationer. En udmelding, som samtlige eksperter på området har kaldt “en kæmpe overdrivelse”.

Årsagen til denne EU-udmelding skal findes i de danske indberetninger. Efter mere end et års debat om disse indberetninger lovede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen en uvildig rapport om indberetningerne. Den rapport, udarbejdet af konsulentfirmaet COWI, udkom i sidste måned.

Rapporten er langt fra uvildig

Rapporten, der stort set frikender ministeriet, er langt fra uvildig. Den er skrevet med ført hånd af ministerielle embedsmænd, der har haft ugentlige møder med konsulentfirmaet, ligesom de ministerielle embedsmænd har stået for kontakten til EU. Der er flere alvorlige brud på armslængde-princippet.

En sådan embedsførelse fra ministerielle embedsmænd bør få konsekvenser og må medføre, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar.

De holder hånden over sig selv

Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug har fremdraget dette, idet vi har søgt og fået aktindsigt i korrespondancen bl.a. mellem COWI og embedsmænd i ministeriet. Heraf fremgår, at topembedsmændene mod ministerens ønske har lavet en rapport, der ikke var uafhængig. De har samtidig holdt hånden over sig selv, mens samfundet bliver ramt – her mest af alt landbruget, fordi indberetningerne til EU indgår i vandplanerne og har betydet hårdere regulering af landbruget i Danmark.

Derfor er det utroligt vigtigt, at rapporten om disse indberetninger var uafhængig. Det har embedsmændene stukket en kæp i hjulet på. Nu må der en offentlig gennemgang til af hele forløbet, og de ansvarlige embedsmænd må stilles til ansvar, så vi i landbruget fremover kan blive reguleret på de reelle forhold.

Det er et politisk ansvar, at de ansvarlige embedsmænd bliver stillet til ansvar. Det ansvar må vore politikere påtage sig. Det må være politikerne, der skal regere landet, ikke embedsmænd.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.