Lokale politikere arbejder for landbruget

Med kommunalvalget lige om hjørnet har vi talt med nogle af landets kommunalpolitikere, der også er medlemmer af Bæredygtigt Landbrug. De leverer nogle fine eksempler på, hvordan man arbejder for landmandens sag i de politiske forsamlinger

bogense-raadhus2

Kommunalvalget nærmer sig, men spiller det en rolle for den gode danske landmand, hvem der sidder i hans byråd?

Ja, det kan du stole på.

Vi fik spurgt nogle af BL’s medlemmer, der er trådt i karakter partipolitisk som kandidater til valgene. Mange af dem er allerede folkevalgte p.t.

Vi hører fra Benny Bonde, der er Liberal Alliances mand i Haderslevs byråd, at han har haft en mærkesag med at få ventetider ned. Benny Bonde er viceborgmester og formand for plan- og miljøudvalget i Haderslev: 

”Det har været helt afgørende for os at få rettet op på en alt for lang sagsbehandlingstid i plan- og miljøsager her i kommunen. I denne periode har embedsmændene fået en klar ordre: Sagerne skal være behandlet færdig på 100 dage. Tidligere kunne det tage måneder og år, hvor landmanden ikke vidste, om han var købt eller solgt. Vi fik taget politisk styring over embedsværket,” siger Benny Bonde, der i øvrigt har fået selskab af sønnen Jes Bonde blandt kandidaterne.

En kommunal opgave at håndtere vandet
Det var Benny Bondes vurdering, at den positive udvikling i Haderslev var meget afhængig af et nyt flertal og en ny borgmester efter sidste valg. Andre steder har oppositionspolitikere oplevet større indflydelse, viser et eksempel fra Hjørring. Søren Smalbro er venstremand på de kanter, hvor Socialdemokratiet har stået stærkt i mange år.

”Jeg har kunnet bidrage fagligt som byrådsmedlem i teknisk udvalg, ikke mindst når vi har diskuteret afvanding. Jeg synes også, vi er kommet langt. Det er jo tydeligere end nogensinde før, at vi er nødt til at sikre en optimal afvanding fra markarealer og i øvrigt også fra byområder. Nu handler det så om at holde fast i den gode udvikling fremover,” siger Søren Smalbro.

Vand og trafik i det fynske
Kommunal- og regionspolitiker René Lundegaard fra Nordfyn er et stærkt bud på at blive blandt de første folkevalgte fra Nye Borgerliges egne lister. Han sidder også i hovedbestyrelsen for partiet.

”Ja, vand har også været et vigtigt tema her. Sådan noget som vandløbsrensning er jo virkelig vigtigt for landmanden og hans arbejde. Hvis ikke jeg havde været her, så havde vi haft ringere vandløbsregulativer i Nordfyns Kommune,” siger René Lundegaard.

Især kampen imod vådområder på det særligt flade Nordfyn har været et meget vedkommende politisk arbejde, som dog ikke er overstået endnu, siger Nye Borgerliges kandidat.

Der er nu mange måder at slå et slag for landbruget på. René Lundegaard nævner som eksempel, at han har været med til at afværge trafikale begrænsninger på nordfynske veje, som ellers gjorde det håbløst for landbrug og industri at manøvrere rundt med deres maskiner.

Glem ikke den regionale magt
Også som regionspolitiker kan Lundegaard og andre være med til at træffe beslutninger med betydning for erhvervet, når og hvis de bliver valgt. Det kunne oplagt være modstand mod forskelsbehandling af fødevarer. Som her Carl Andersen fra Liberal Alliance, der stiller op i Region Hovedstaden foruden Albertslund Kommune:

”Jeg forarges, når det offentlige laver påbud om økologisk mad i offentlige institutioner. Når regionen og kommunen vil lave endnu flere mærkelige tiltag for at fremme en bestemt produktionsform. Det skal vi væk fra, og ind med faglighed, frihed og økonomisk mådehold,” siger Carl Andersen.

Dette var vel at mærke kun nogle få ud af mange gode BL-medlemmer, der stiller op til kommunal- og regionsvalg i 2017. Du kan se den længere liste her. 

Af Morten Okkels, mok@baeredygtigtlandbrug.dk

På billedet: Bogense Rådhus som et af landets kommunale omdrejningspunkter. Billede fra Nordfyns Kommune gengivet med tilladelse.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.