BL-konsulent: Samvirke skræmmer forbrugerne

Nyt blad fra COOP illustrerer tema om ”sprøjtegifte” med mænd iført sikkerhedsdragter – det sætter sindene i kog på bl.a. facebook

stig-sandholt-andersen

Dagligvarekæden COOP har formentlig ingen stor stjerne hos konventionelle landmænd i disse dage.

Kædens medlemsblad, Samvirke, sætter i sit nye oktober-nummer fokus på det, bladets journalister kalder ”sprøjtegifte” – altså godkendte planteværnsmidler – som der angiveligt er rester af i meget af det frugt og grønt, vi danskere sætter til livs. Temaet illustreres med mænd iført sikkerhedsdragter – og dertil kommer udokumenterede påstande om eksempelvis Roundup-aktivstoffet glyphosat.

Hr. og fru Jensen risikerer at blive bange for planteværnsmidler

”Det er helt utilstedeligt, at COOP på dén måde skræmmer forbrugerne ved at fremstille konventionelle fødevarer som værende fyldt med pesticider. For godt nok fremgår det af artiklerne, at de største sprøjtemiddel-rester er i de udenlandske fødevarer, men vi savner at få forelagt ret så væsentlige tal for, hvor mange prøver man finder med frugt og grønt indeholdende pesticidrester – hvor de dansk producerede varer ligger under grænseværdien. Og emnet præsenteres på en måde, så den menige hr. og fru Jensen bliver bange for både lovlige, godkendte, effektive, skånsomme og i forekomster under grænseværdien totalt ufarlige planteværnsmidler – der bl.a. benyttes af 9/10 af dansk landbrug”, fortæller Stig Sandholt Andersen, faglig konsulent i Bæredygtigt Landbrug.

 

”Dertil kommer, at bladet også forsøger at mistænkeliggøre ukrudtsmidlet Roundup med en masse formodninger. Man burde nok have fortalt forbrugerne, at aktivstoffet i Roundup – glyphosat – netop er blevet frikendt for at være hormonforstyrrende af EU’s fødevaresikkerhedsagentur EFSA, der i øvrigt også tidligere har konkluderet, at stoffet heller ikke er kræftfremkaldende. Det er helt uhørt på dén måde at servere formodninger for sine læsere – i stedet for konkret videnskab”, tilføjer Stig Sandholt Andersen.

Ikke én prøve over grænseværdien

Den faglige konsulent gør opmærksom på, at DTU’s seneste pesticidrapport viser, at der er klart færrest pesticidrester i dansk frugt og grønt – og at de pesticidrester, der trods alt findes i fødevarer på det danske marked, ikke er spor farlige for forbrugerne. Ikke én eneste af prøverne af de danske fødevarer, som pesticidkontrollen tog, indeholdt overskridelse af grænseværdierne.

”Danske forbrugere kan sætte tænderne i et æble uden at frygte, at det er smækfyldt med skadelige pesticider, og det dokumenterer disse resultater sort på hvidt, at de fortsat kan”, lød det således fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), da DTU’s seneste pesticidrapport blev offentliggjort.

Nej, økologi er ikke bedre for grundvandet…

Udover bladet Samvirke har COOP også gjort sig upopulær hos de konventionelle landmænd i anden sammenhæng: I kædens butikker fortæller store skilte, at man ved at købe økologisk kan ”beskytte natur og grundvand”. Dét budskab mere end undrer BL’s faglige konsulent:

”Økologi kræver jo netop inddragelse af mere natur, fordi økologisk landbrug er så pladskrævende. Og hvad drikkevand angår, tager vandet på ingen måde skade af de planteværnsmidler, der bruges i det moderne landbrug. Alle sprøjtemidlerne herhjemme er naturligvis godkendt af Miljøstyrelsen, netop fordi midlerne ved korrekt brug opløses i de øvre jordlag og derfor ikke ender i grundvandet”, siger Stig Sandholt Andersen.

”De danske regler er endda ekstra skrappe. Og når der endelig spores rester i bore- eller drikkevandsprøver i Danmark, er der tale om midler, der ikke længere bruges, og som har været forbudt de seneste 20-25 år – altså fortidens synder. Disse midler har typisk slet ikke været brugt i landbruget men af bl.a. DSB, kommuner, boligselskaber og vandværker til eksempelvis ukrudtsbekæmpelse”, tilføjer han.

Nuværende pesticider udgør ingen sundhedsrisiko

De nylige fund af desphenyl-chloridazon ved vandværket i bl.a. fynske Dalum bør heller ikke få folk til at frygte for landbrugets nuværende sprøjtemidler:

”Man vidste ikke bedre dengang, hvor godkendelses-procedurerne heller ikke var så strenge som i dag. Nuværende pesticider udgør ingen risiko overhovedet for hverken vores grundvand eller sundhed i øvrigt – hvilket Miljøstyrelsen bekræfter i de årlige rapporter om emnet”, siger Stig Sandholt Andersen.

Husk dommen fra Sverige

Bæredygtigt Landbrugs jurist Maiken Bak Jensen understreger, at COOP i Sverige forleden fik forbud mod en lignende, vildledende reklamekampagne: Den svenske dagligvaregigant må således ikke længere reklamere med, at økologiske varer er sundere end konventionelle. Gør man det alligevel, vanker der hver gang en bøde på en million svenske kroner, fremgår det af den klare afgørelse ved den såkaldte Patent- och marknadsdomstolen, der er en afdeling under Stockholms Tingsrätt.

Dommen kan også få betydning i Danmark:

”Butikskæder og andre aktører på markedet i Danmark er tvunget til at holde sig til sandheden, når de reklamerer for eksempelvis økologiske fødevarer. Herhjemme har vi jo også skrappe krav til markedsføring. Med den nye dom fra Sverige er det blevet endnu mere åbenlyst, hvor dyrt det kan blive for en butik eller en butikskæde at vildlede om lovlige og sunde fødevarer. Der er simpelthen grænser for, hvor langt man kan gå for at få sine varer solgt”, fastslår Maiken Bak Jensen – der holder et vågent øje med påstande i tilbudsaviser og markedsføringskampagner.

Debatten om Samvirke-bladet har bl.a. bragt sindene i kog på Facebook. Se HER og HER.

HER kan du læse artiklen om den svenske dom.

Nyheden om frifindelsen af glyphosat findes HER.

Og HER er dokumentationen for, at dansk frugt og grønt er bedst.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.