LA-byrådskandidat: Vi skal holde os til det, der står i pesticidaftalen

Landbruget skal have fornuftige vilkår. Det får man ikke, når man sætter begrænsninger på, hvad landmanden må bruge sine marker til – lyder det fra Per Laursen (LA)

marksprøjte-fra-siden-foto-hardi.dk

Efter at Aarhus Kommune er kommet med sine egne fortolkninger af den nye pesticidstrategi, forudser byrådskandidat for Liberal Alliance, Per Laursen, at Skanderborg Kommune er på vej i samme retning.

Det er tåbeligt

Han vil, sammen med LA og den blå del af byrådssalen, kæmpe for, at der ikke bliver lagt usaglige begrænsninger på erhvervslivet og i særdeleshed landbruget.

”Det er tåbeligt, det de har gang i inde i Aarhus. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at det ikke bliver gentaget i Skanderborg. Det er dårligt for landbruget, og det er dårligt for skatteborgerne, uden at der er nogen miljøeffekt i det,” siger Per Laursen.

Forleden holdt Søhøjlandets Regnskabskontor møde på Nørreskov Bakke i Silkeborg, hvor Bæredygtigt Landbrug og Per Laursen også deltog. På mødet holdt BL’s chefjurist, Nikolaj Schulz, oplæg, hvor han gjorde opmærksom på, at ”man ikke må skærpe udover godkendelses-grundlaget”, med henvisning til de sprøjteforbud, Aarhus Kommune har lavet i kølvandet på pesticidstrategien. Miljøstyrelsen er dem, der godkender sprøjtemidler til brug på markerne. Derfor kan kommunen ikke selv skærpe det, der allerede er godkendt.

Hold øje med Skanderborg

Per Laursen er helt enig i, at der ikke skal laves yderligere særregler eller anden omskrivning af det, der allerede er vedtaget landspolitisk. Han vil holde skarpt øje med forløbet i Skanderborg Kommune i de kommende måneder, når emnet skal debatteres.

”Vi synes, at kommunen skal holde sig til det, der står i pesticidaftalen. Der er ikke behov for, at de skal gå ind og lave yderligere restriktioner,” siger Per Laursen.

Aarhus på tynd is

På mødet i Silkeborg gjorde Nikolaj Schulz i sit oplæg også opmærksom på, at Aarhus Kommune er ude på tynd is med hensyn til sprøjteforbud. Ifølge ham kan kun konkrete målinger, med pesticider eller rester efter dem over flere år, lovliggøre et sprøjteforbud, som Aarhus Kommune har givet flere steder.

Per Laursen mener ikke, at Skanderborg Kommune skal følge i Aarhus Kommunes fodspor og lave egne regler for, hvor landmændene må gøde og sprøjte. Både fordi det ikke har nogen reel miljøeffekt, og fordi det koster penge for landbruget og for kommunens borgere.

”Vi skal sørge for, at landbruget har fornuftige vilkår. Det får man ikke, når man sætter begrænsninger på, hvad landmanden må bruge sine marker til.”

Af Anders Melchiorsen, anm@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.