Efter fire års ventetid: Få det på skrift

Det tog fire år for Kirsten Jørgensen at få udbetalt 7.500 kr. fra Miljø- og Fødevarestyrelsen. Undervejs fik hun at vide over telefonen, at hendes krav var afvist

blok-og-kuglepen-bl

Fire år tog det for Kirsten Jørgensen at få udbetalt penge fra Miljø- og Fødevareministeriet. Det blev virkeligheden for familien Jørgensen fra Brovst. En årelang kamp for et lille beløb.

”Jeg synes, at det er groft, at de sådan trækker det i langdrag”, siger Kirsten Jørgensen.

Syltet og kastet rundt i systemet

I 2013 søgte Kirsten Jørgensen på ordningen om afgrødevariation, men hvad der burde have været ligetil, udviklede sig til et tovtrækkeri.

Det drejer sig om 7.500 kr. Et beskedent beløb, og det har ikke været det afgørende for Kirsten Jørgensen.

”Det er ikke alverden, men det er princippet i, at de kan sylte en og kaste en rundt i systemet”, siger Kirsten Jørgensen.

De havde oven i købet ringet og fortalt, at sagen var afvist.

”Det skal man ikke tage til takke med. Når de ringer, så er det fordi, at de har en ulden sag og tror, at man vil æde det råt. Jeg ville have det på skrift”, siger Kirsten Jørgensen.

BL måtte træde til

Men Familien Jørgensen kunne ikke få det på skrift. Folk var hele tiden på ferie eller var syge, og de blev kørt rundt i systemet. Flere gange havde familien en konsulent til at hjælpe, men det fik ikke hul på det.

Det fik Kirsten Jørgensen til at henvende sig til Bæredygtigt Landbrug. Men først i andet forsøg lykkedes det chefjurist Nikolaj Schulz at få hul igennem og få det, der nu hedder Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, til at bøje sig. I sidste uge kom udbetalingen endelig. Styrelsen begrunder i det endelige svar den lange behandlingstid med IT-problemer:

”Der opstod desværre en fejl på sagen i IT-systemet. Derfor har sagsbehandlingen trukket urimelig langt ud, hvilket er meget beklageligt”.

Chefjurist: Helt uacceptabelt!

Sagsbehandlingen tog altså godt fire år.

”Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at der skal gå så mange år, og Kirsten undervejs får først den ene og snart den anden forklaring. Det er dog rart at se, at styrelsen lægger sig fladt ned med det samme, så vi ikke skal ud i et langt tovtrækkeri”, siger Nikolaj Schulz og fortsætter:

”Det er nødvendigt, at danske landmænd hele tiden holder fast. Denne sag viser, at det kan betale sig at holde fast”.

Andre landmænd bør være opmærksomme

Fejlen, hvor landmænd ikke fik støtte til afgrødevariation på grund af randzoner, er måske ikke et enestående tilfælde.

”Jeg ved ikke, om dette er en udbredt fejl, men hvis der er andre landmænd, der føler, at de ikke fik støtte til afgrødevariation, så bør de straks kontakte Landbrugs- og Fiskeristyrelsen”.

Kirsten Jørgensen er dog ikke i tvivl om, at man skal sikre sig svaret i den rigtige form:

”Mit råd til andre er, at de skal få alt på skrift og ikke ordne det over telefonen”.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top