BL kæmper landbrugets sag på Folkemødet

Næstformand Peter Rosendal forlangte fredag eftermiddag spildevandsslam undersøgt for farlige stoffer. Tidligere har også formand Flemming Fuglede og den lokale BL-landmand Peter Kofoed Høll været i vælten på Bornholm

foto-bornholm-3

Bæredygtigt Landbrug har sat et fint aftryk på Folkemødet 2017.

Fredag eftermiddag var det næstformand Peter Rosendals tur til at tale landbrugets sag, da han var en del af panelet i debatten ”Spildevandsslam – fra lort til lagkage?” Dansk Vand- og Spildevandsforening, DANVA, spurgte, om spildevands-slammet er det rene lort, eller om det kan gøres til en værdifuld ressource for landbruget.

”Vi skal i hvert fald have helt de samme krav til, hvordan de forskellige stoffer i slammet skal nedbrydes i jorden, som vi har til pesticider. Vi har jo tidligere set, hvordan eksempelvis zink-indholdet i slammet lå ti gange over grænseværdierne”, lød det fra Peter Rosendal.

Hvordan skiller vi os af med det problematiske?

Når vi danskere skyller ud i toilettet, havner spildevandet i sidste ende på landbrugsjord, fordi slammet indeholder næringsstoffer til fødevareproduktion. Men vores slam indeholder også problematiske stoffer, som vi ikke ønsker på markerne.

På fredagens debatmøde i ”Forsyningens Telt” kom det frem, at slammet udover de sædvanlige organiske og uorganiske stoffer også har bl.a. fosfor, tungmetaller, mikroplast og medicinrester i sig. DANVA og forsyningsselskaberne havde derfor inviteret til en diskussion om, hvordan man i fællesskab finder nye løsninger til at udnytte det gode og skille sig af med det problematiske, som det blev formuleret i et godt fyldt telt på solskinsøen.

Landmænd vil ikke være syndebukke

Udover Peter Rosendal deltog John Buur Christiansen, direktør for BIOFOS, Henrik Correll, produktionschef for Fors A/S, afdelingschef Helle Katrine Andersen fra DANVA, folketingsmedlem Kirsten Brosbøl (S) samt Sune Aagot Sckerl fra Genanvendt Biomasse i debatten.

BL’s næstformand slog bl.a. til lyd for en ny måde at myndigheds-behandle slam-godkendelse på. Ifølge Peter Rosendal bør forsynings-lobbyisterne fjernes fra de instanser, som tillader godkendelserne.

”Kun på dén måde får vi en korrekt behandling, så problematisk spildevandsslam ikke ender ude hos landbruget. Vi vil ikke være syndebukke for andres forseelser. Og vi vil være sikre på også i mange år fremover at kunne dyrke sikre og sunde fødevarer. Ellers er I forsyningsselskaber som pushere. Og pushere sælger altså noget, som vores kroppe ikke har godt af”, sagde Peter Rosendal – til stor morskab for forsamlingen.

”Tænk på, hvordan man – helt legitimt – stiller krav til os konventionelle landmænd om at levere rent drikkevand. Jamen, skulle vi så ikke bare lade økologerne bruge dette spildevand?”, spurgte han lidt provokerende forsamlingen.

BL-næstformanden kritiserede også DANVA for at modsætte sig prøvetagninger og analyser af spildevand. Hvilket afdelingschefen Helle Katrine Andersen dog garanterede, at man skam tager meget seriøst. Ellers var der bred enighed i panelet om at bekæmpe især mikroplast-problemet og gå i dialog om at sikre, at man så vidt muligt fjerner de uønskede stoffer fra spildevandet.

Anerkendelse for indflydelsesrig lobbyisme

Den tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl anerkender tilsyneladende BL’s tydelige fingeraftryk på dansk landbrugspolitik. I hvert fald høstede socialdemokraten både latter og bifald, da hun med disse ord kommenterede interesseorganisationens krav om at bekæmpe forsynings-lobbyisternes indflydelse:

”Jeg kan da ikke lade være med at grine af, at Bæredygtigt Landbrug nu anklager andre for lobbyisme”, sagde hun med et stort smil på læben.

Formand gav en opsang fra bibliotekets vindue på førstesalen

Allerede torsdag havde BL gjort fin reklame for sig selv på Folkemødet:

Formand Flemming Fuglede Jørgensen var blevet bedt om at holde en ”Opsang til Folket”-tale af Folkeuniversitetet. Fra førstesalen på Allinge Bibliotek gav Flemming Fuglede fortrinsvis en opsang til den samfundselite, der denne weekend er samlet på Bornholm:

”Når dansk landbrug gør det godt, og når vi har en god natur – hvorfor skal vi så reguleres efter modeller og ikke efter virkeligheden?”, spurgte BL-formanden.

Vi omstiller os hele tiden

Det lokale BL-medlem, landmand Peter Kofoed Høll, var senere torsdag eftermiddag med i en paneldebat i dagbladet Informations telt. Organisationen Omstilling Nu vil skabe debat og dialog om det, man kalder en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet – og ville derfor have BL’s input til emnet ”Fremtidens husdyrproduktion – hvad skal der ske?”

Ikke overraskende var Peter Kofoed Høll langt fra enig med Dyrenes Beskyttelse, der også var repræsenteret i panelet. Svinebonden fra St. Frigård ved Østermarie leverer hvert år mellem 17.000 og 18.000 slagtesvin til Danish Crown i Rønne:

”Jeg sagde til Dyrenes Beskyttelse, at det jo er gratis for dem at mene, at jeg skal omlægge hele min konventionelle produktion. Regningen ender jo hos mig. Og i øvrigt synes jeg, at vi landmænd allerede nu er gode til at omstille os efter forbrugernes ønsker. Det gør vi hele tiden. Det er derfor, vores produkter er så populære – også helt ovre i Kina”, fortæller Peter Kofoed Høll.

BL’s udsendte fortsætter med at præge Folkemødet 2017 resten af weekenden.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk   

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen