Bæredygtighed – et begreb der peger i mange retninger

Begrebet bæredygtighed bliver brugt af mange mennesker og i mange forskellige sammenhænge. Der er bare ikke enighed om, hvordan man vælger bæredygtigt i hverdagen

r_debede_kurv1000

Der er stor uenighed om, hvad bæredygtighed er, og hvordan det skal forstås, og ofte kan vi slet ikke vælge produkter, der er 100 % bæredygtige. Det var nogle af budskaberne til mødet ”Bæredygtighed, et vidt begreb,” der blev afholdt af fagforeningen DJØF og tænketanken Frej.

Bæredygtighed er en følelse i maven
Professor Andreas de Neergaard, fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, holdt oplæg, hvor han udpegede mange dilemmaer, vi står overfor i forhold til bæredygtighed.

”Der er mange, for hvem bæredygtighed starter i maven. Det starter med en følelse, med etik og viljen til at gøre noget godt eller bedre. Vi har økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. Et produkt kan være bæredygtigt ud fra en skala, mens det ikke er på en anden,” sagde Andreas de Neergaard.

Fordi bæredygtighed for de fleste er en følelse, er det også svært at have en logisk eller rationel holdning baseret på reel viden.

”Jeg tror ikke på, at vi har en intuitivt fornemmelse for, hvad der er bæredygtigt. Vi har en intention om, at noget skal være godt, men hvordan er det så lige, at det bliver det?,” spurgte Andreas de Neergaard mødedeltagerne.


Andreas de Neergaard forklarer begrebet bæredygtighed.

Vi skal bruge den nyeste teknologi
Blandt oplægsholdere, der kom med forskellige bud på spørgsmålene, var Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem og landmand Peter Kiær. Han lagde vægt på, at moderne dansk landbrug er produktivt, miljøvenligt og den bedste måde at sikre højkvalitetsfødevarer i de nødvendige mængder ude i fremtiden.

”Vi skal hele tiden gå efter at få den nyeste teknologi ind i branchen. Til at dyrke råvarer, skal vi bruge så lidt som muligt af gødning og sprøjtemidler, men så meget som nødvendigt. Så får vi de bedste fødevarer,” sagde Peter Kiær.

Han sammenlignede også konventionel produktion med økologisk produktion, i forhold til miljø- og klimabelastning. Et af budskaberne var, at økologi kræver flere hektar og derfor belaster naturen mere. Desuden er produktionen i det konventionelle landbrug også mere klimavenligt, hvilket også bakkes op af flere grønne interesseorganisationer, blandt andet Dyrenes Beskyttelse.

”Der er en større CO2 udledning (i økologiske landbrug, red.), det må man bare gøre sig klart. Produktion af økologiske grise udleder fire kg CO2 per kilo kød i stedet for 3,5 kg i konventionelt landbrug,” sagde Peter Kiær.

Klimamærkning er vejen frem
For at vejlede forbrugerne til bæredygtige og klimavenlige produkter, ønsker Peter Kiær sig en mærkning af fødevarerne. På den måde kan forbrugerne finde de danske klimavenlige produkter og blive opmærksomme på, hvor meget CO2 som særligt de udenlandske produkter står for.

”Vi skal have standarder, eksempelvis for klima, så vi alle ved, hvor meget CO2 det koster at producere de fødevarer vi køber. Så kan hr. og fru Hansen se blandt andet for meget transport, varerne fra eksempelvis Brasilien har været udsat for,” sagde Peter Kiær.

 Af Anders Melchiorsen, anm@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.