Kendt journalist: Vis, hvad dansk landbrug er!

Jeppe Søe gav på BL's generalforsamling en opsang til bl.a. sine kolleger i dansk presse

jeppe-soee

Drop de romantiske reklamekampagner om dansk landbrug – og vis i stedet, hvad dansk landbrug i virkeligheden er.

Sådan lød det onsdag eftermiddag fra den kendte journalist Jeppe Søe, da han talte ved Bæredygtigt Landbrugs årlige generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens.

Nej tak til det romantiske billede

“Dansk landbrug er ikke altid pænt. Der lugter indimellem af lort. Og rigtig mange dyr bliver rent faktisk født, for at de skal dø. Vis det”, sagde den tidligere tv-journalist og -studievært samt nuværende kommunikationsekspert.

Jeppe Søe kritiserede samtidig Landbrug & Fødevarers kampagner for at romantisere:

“Grisene skal helst hedde noget til fornavn, og patterne fra køerne skal jo nærmest gå direkte ind i køkkenet, så vi selv kan malke dem”, sagde Jeppe Søe.

Pressen lefler for byboerne

“Når folk ser et slagteri, tænker de, at det var dog ganske alvorligt, der er jo blod og alt muligt. Vi har en hel generation, som har fået al deres viden om dansk landbrug fra mælkekartoner. Der undervises ikke længere i det i skolerne”, sagde journalisten.

“Og pressen? De har til formål at fange byboerne og give dem noget at være sure over”, tilføjede han.

“Du har brændt alle broer bag dig!”

Jeppe Søe fortalte de godt og vel 500 fremmødte til BL’s generalforsamling, at han er blevet “truet” forud for sin optræden i Horsens:

“Jeg fik en mail her til morgen, hvor jeg blev spurgt om, hvorvidt jeg er klar over, at jeg brænder alle broer bag mig ved at tale for jer denne eftermiddag. Men ved I hvad? Jeg ser ingen ekstremister i dette lokale. Jeg ser en masse mennesker, som brænder for et fag og for et erhverv.Og hvad fanden er det for et samfund, der kalder folk for ekstremister, bare fordi vi er uenige?”

Og så bragede bifaldet løs til Jeppe Søe.

“Hvis man lytter til Danmarks Naturfredningsforening, er der tale om viden. Lytter man til dansk landbrug, er man i lommen på nogen”, lød det også fra Jeppe Søe – som mener, at Eva Kjer Hansen (V) i sin tid måtte træde tilbage som miljø- og fødevareminister, fordi hun gjorde den fejl at lytte til dansk landbrug…

“Jeg kender landmænd, som ved middagsselskaber lader som om, at de er flyttemænd. Lov mig, at næste gang, I får chancen, siger I med stolthed i stemmen, at I er landmænd, og at I er medlemmer af Bæredygtigt Landbrug! Kom nu og hjælp os, som tager denne debat! I brænder for det her – I har det i hjertet. Hvis ikke vi får folkeoplyst folk om, hvad landbrug er, ender det med endnu værre tilstande.”

Også indlæg af de to direktører

Generalforsamlings-dagen fik allerede inden Jeppe Søes ord en god start med indlæg af såvel BL-direktør Hans Aarestrup som foreningens faglige direktør Jørgen Evald Jensen.

Hans Aarestrup berettede om indberetningerne om nitrattal til EU. Hvor der er målt i det forkerte vand, og hvor målingerne ikke er repræsentative. Direktøren fortalte, hvordan de danske miljømyndigheder tilbage i 2009 fejlagtigt informerede EU-kommissionen om, hvordan der er for høje koncentrationer af kvælstof i det danske grundvand – uden efterfølgende at have rettet oplysningen. Og at det er ministeriets ansvar at fodre EU med de korrekte oplysninger.

Og Jørgen Evald Jensen fortalte om de besynderlige begrundelser for kravet om ekstra efterafgrøder:

“Det er den største modelberegning, vi har set til dato. Og ingen har overblikket over, hvad computeren beregner. Desuden er det administrativt kørt helt i hegnet”, sagde Jørgen Evald Jensen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen