Groundwatergate – et demokratisk problem

Det er et demokratisk problem, at embedsmændene får ubegrænset adgang til at fremføre deres argumenter for Miljø- og Fødevareudvalget, mens de, der kritiserer embedsmændene, kun får et kvarter

flemming-nov-2012-hjemmeside2

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug

Inden et åbent samråd i et Folketingsudvalg giver de relevante embedsmænd ofte udvalget en teknisk gennemgang af det berørte emne. Specielt hvis emnet er kompliceret. Det sker ofte en til to uger inden samrådet, så alle efterfølgende kan søge yderligere oplysninger i sagen.

Således sker dette også i denne uge med grundvandssagen.

Men her gør sig helt specielle forhold gældende. Dels kommer den tekniske gennemgang meget tæt på rent tidsmæssigt – dvs. dagen inden det åbne samråd. Dels er det de embedsmænd, der er under anklage for at have givet forkerte oplysninger, der skal give den tekniske gennemgang.

De får al den tid, de måtte ønske sig – mens de fagligt kompetente indlæg til udvalget måtte begrænse sig til 15 minutter – og det lang tid inden samrådet og den såkaldt tekniske gennemgang fra embedsmændene.

Vil den mon blive helt upartisk?

Det svarer til, at dommere og nævninge inden en retssag bliver orienteret af den tiltalte umiddelbart inden domsafsigelsen. Og at det kaldes en teknisk gennemgang af sagen.

I den verserende sag om de forkerte indberetninger er det jo embedsmændene, der er under anklage for at have indberettet forkerte oplysninger. De har i årevis misinformeret både Folketing, EU, ministrene og den danske befolkning. Er de mon de rette til at give Miljø- og Fødevareudvalget en teknisk gennemgang – uden der er andre fagpersoner til stede.

Der er her tale om et kæmpe demokratisk problem. Som desværre går helt upåagtet hen hos den fjerde statsmagt – nemlig pressen (bortset fra Landbrugspressen, der gør et kæmpe oplysningsarbejde).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.