Faglige argumenter og Kommissionens store hammer har haft sin effekt

BL-direktør glæder sig over, at ministeren langt om længe anerkender, at der kan være et problem med grundvands-indberetninger

landskab-hvede-juli-16-1

Det kan være intet mindre end en milepæl for dansk landbrug, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu – i modsætning til tidligere – anerkender, at der muligvis er et problem med indberetning af danske grundvandstal til EU-Kommissionen.

Det mener Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup.

Dengang ingen lyttede…

”Vi må også konstatere, at det tog sin tid at få hul igennem. Vi har forsøgt os med almindelige demokratiske virkemidler – eksempelvis møder med ministeren og embedsfolk i ministeriet. Men det var først, da Kommissionen svang den store hammer, at der kom skred i tingene”, konstaterer Hans Aarestrup.

Han kan se tilbage på et årelangt forløb, hvor både BL som organisation samt utrættelige landbrugsforkæmpere i alle afskygninger har brokket sig over de åbenlyst misvisende nitrat-indberetninger. Men hvor man hver gang er blevet holdt hen med forklaringer om, at der ikke er noget galt.

”Det flyttede intet at mødes. Der var en uvilje i hele systemet mod at gøre noget ved det falske indtryk, EU tydeligvis har af dansk grundvand, og de derfor uretfærdige restriktioner, vores erhverv er pålagt. Denne mur kunne simpelthen ikke brydes ned med snak – selv om nogen i dag vil påstå det modsatte. Først da Jørn Dohrmann (europaparlamentariker for Dansk Folkeparti, red.) tilbød os at stille spørgsmål til Kommissionen om sagen, og vi fik svaret, skete der noget”, fortæller Hans Aarestrup.

Ministeren på andre tanker

Ministeren fastholdt godt nok på bl.a. BL’s generalforsamling, at der ikke var noget at komme efter, og at BL i øvrigt tog helt fejl.

Men det efterfølgende pres – og den vedholdende journalistik i landbrugspressen samt med nu også dagbladet Børsen på banen – fik altså Esben Lunde Larsen på andre tanker. Hvilket aldrig var sket, hvis det ikke havde været for EU-Kommissionens afslørende svar til Jørn Dohrmann.

”Med svaret fik vi et fundament at stå på i vores kritik. Vores argumenter kunne ikke længere overhøres eller bortforklares. Samtidig havde vi jo stævnet staten for vandområdeplanerne – og krævede i den forbindelse berigtigelse af tallene. Det var åbenlyst, at sandheden nu måtte komme frem før eller siden”, lyder det fra direktøren.

Tyngde og hastighed i arbejdet, tak!

Ifølge Hans Aarestrup handler det nu om at få såvel tyngde som hastighed ind i kulegravnings-arbejdet i relation til de mangeårige indberetninger. Så de misvisende tal vitterligt bliver rettet. Dermed kan reguleringen af dansk landbrug fremadrettet ske på et fagligt og juridisk korrekt grundlag, ligesom man kan få rettet op på fortidens synder:

”Vi er glade for at se de første synlige tegn på, at presset endelig har fået ministeren til at reagere. Men vi ved også godt, at vi endnu ikke er ved vejs ende”, som BL-direktøren formulerer det.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.