Fair Spildevand, men ikke for borgerne…

Boligejere i det åbne land risikerer udgifter i 100.000 kroners-klassen til kloakering, som følge af Vandrammedirektivet. På landsplan kan det løbe op i milliarder, og en landsforening mod de urimelige udgifter er på vej

img_4644-001

Vreden var der ikke plads til den aften tidligt i november.

Mens sneen dækkede jorden udenfor, måtte de fremmødte fra Faxe Kommune erkende, at væggene i Skuderløse Forsamlingshus ikke kunne rumme harmen fra de lokale beboere i det åbne land. Der var fyldt til sidste plads. Hverken snestormen, ”Hammerslag” eller tv-dækningen af det amerikanske præsidentvalg kunne holde folk fra de gamle lokaler.

Unødvendige og dyre krav om kloakering, hvor det enkelte steder ville være billigere at køre udledningen fra de lokale toiletter i guldkaret til det nærmeste rensningsanlæg, har givet skvulp i sindene og sat gang i en bevægelse. Ikke bare i Skuderløse og omegn. Mødet blev startskuddet til en ny landsforening – ”Fair spildevand”.

BL-bestyrelsesmedlem går forrest

”Vi oplevede interesse fra folk fra Vejle, Holbæk, Ringsted, Roskilde, så vi kunne se, at vi måtte gøre det her på et højere plan,” fortæller et af de stiftende medlemmer, Peter Kiær, som også er bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.

Der er ifølge ham omkring 40.000 danske boligejere, der bliver ramt af krav om kloakering. I Faxe Kommune regner man med, at udgifterne ligger på omkring 100.000 kr. i gennemsnit pr. boligejer.

Kravene kommer, selvom der ikke er ført noget bevis for, at deres nuværende løsning på nogen måde forurener.

”Man gør det ikke som i det øvrige EU. Alle lande er enige om, at man skal opnå god økologisk tilstand, men så stopper ligheden. I andre lande tager man gummistøvlerne på og laver målinger. I Danmark bruger man fiktive tal og faunaindekset,” fortæller Peter Kiær.

Paralleller til landbruget

Han ser klare paralleller til de problemer, som landmændene i Bæredygtigt Landbrug har. Det er bl.a. spørgsmålet om, hvordan man fortolker vandrammedirektivet og overholdelse af grundlæggende forvaltningsdyder.

Samtidig er det ikke muligt for borgerne at klage eller anke afgørelserne, da kommunen er øverste myndighed. Som for landbruget møder Peter Kiær en mur, når han bakser med kommunen om kravene til kloakering.

”Selvfølgelig kan der være huse, hvor det er nødvendigt at lave kloakering, men budskabet er, at vi vil behandles ordentligt,” siger Peter Kiær og fortsætter:

”Det inkluderer, at kommunerne laver målinger og laver reelle vurderinger af, om de eventuelle miljømæssige gevinster står i forhold til omkostningerne.”

Forskellig implementering

Han mener, at mange steder er vejen til god økologisk tilstand i virkeligheden at forbedre de fysiske rammer som at tilføre grus og lave slyngninger på åen. Men det er udgifter, der rammer kommunen, hvor kloakering rammer den enkelte borger.

Kommunerne implementerer reglerne meget forskelligt. I Slagelse Kommune vil de kun kræve nye og bedre spildevandsløsninger på de ejendomme, som beviseligt forurener med deres nuværende anlæg. I andre kommuner truer de med politianmeldelser, uanset om der er forurening eller ej.

Snart stiftende generalforsamling

Peter Kiær ser frem til den officielle stiftende generalforsamling den 5. januar på Sofiendalskolen i Haslev.

”Hvis vi får medlemmer nok, vil vi have styrke til at støtte hinanden. Vi vil kunne få lavet de nødvendige juridiske notater og orientere stat og kommune om de rettigheder, borgerne har,” siger Peter Kiær.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.