Er tavshed et samtykke?

Hvorfor kommer al den viden, vi har om målinger, ikke frem i lyset? Ligger der mere, vi landmænd selv skal grave frem?

Lars Jeppesen og far Arne. I Svinninge

Til Bæredygtigt Landbrug.

Af Alfred Tværsig Olesen, Hornsyld, og Jens Iversen, Christiansfeld, bestyrelsesmedlemmer i Bæredygtigt Landbrug

I landbrugspakken fra december fik landbruget en udfordringsret – nu fik erhvervet mulighed for at måle på udledninger og at blive reguleret på baggrund af disse målinger, i stedet for at blive reguleret på baggrund af beregninger.

Siden er der ikke sket meget.

Mange har i den mellemliggende periode haft travlt med at fortælle, at det er kompliceret at måle.

Derfor kan vi undre os over, at erfaringer fra tidligere målinger ikke ser dagens lys. Dem kunne vi jo lære af. Hvorfor må resultaterne af de såkaldte LOOP- målinger ikke offentliggøres? De foregår nu på 29. år i fem områder af landet.

I retten i Viborg i Bæredygtigt Landbrugs gødningssag måtte en af forskerne erkende, at disse målinger ikke var repræsentative for hele landet. Der er også andre problemer med dem, blandt andet blev der målt i overlap.

Men der foreligger målinger fra LOOP – i de første år både for N og pesticider. Hvorfor blev pesticidmålingerne droppet for fem år siden? Hvad viser N-målingerne? Hvorfor kan vi ikke få det offentliggjort, så vi kan trække på erfaringer til de målinger, vi skal til nu? Omkring de enkeltmålinger, vi trods alt har fået kendskab til, ligger N-indholdet langt lavere end fra de beregnede modeller. Er det mon derfor, L&F er blevet bedt om og har accepteret, at LOOP-tal, der måler N-udledninger, ikke må offentliggøres? Det kunne ellers gavne medlemmerne.

Pesticidafgifterne blev indført som et reguleringsmiddel på brugen af pesticider, men når der ikke måles for det længere, hvordan reguleres brugen af pesticider gennem afgifter så? Det skal vel baseres på et kriterie om giftighed for naturen, hvordan kommer man frem til dette kriterie i dag?

Hvorfor benyttes disse målinger ikke konstruktivt i debatten? Hvorfor kommer al den viden, vi har om målinger, ikke frem i lyset? Ligger der mere, vi landmænd selv skal grave frem? Tier man om målinger for at samtykke til beregninger?

Der er mange spørgsmål, vi trænger til at komme til bunds i den sag.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.