Dansk landbrug betaler sig

I Danmark vil landbruget gerne måles på, hvad der udledes, så vi præcist ved, hvor der skal sættes ind, hvis der opstår en for stor udledning. Det burde være enhver miljødebattørs drøm at få konkrete tal på bordet

flemming-fuglede-joergensen-3

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug

Ja, dansk landbrug kan betale sig.

Så kort lyder svaret på Bent Andersens lange læserbrev i Nordjyske forleden.

Andersen tager udgangspunkt i den ny rapport fra Copenhagen Business School, der viser, at dansk landbrug igennem de seneste år har mistet 84 mia. kr. pga. strammere rammevilkår end sammenlignelige lande. Men Andersen har øjensynligt ikke læst rapporten, så ville han ikke begive sig ud i så mange vildfarelser.

Rapporten fra CBS sammenligner nemlig IKKE Sverige eller Tyskland med Danmark, men tager netop udgangspunkt i områder, der ligner Danmark rent landbrugsmæssigt, dvs. udvalgte og relevante nabolande/-regioner som Skåne, Slesvig-Holstein, Mecklenburg, Midttyskland og England. I Skåne er landbrugstætheden at sammenligne med Danmarks. Derfor er den fortyndingseffekt, som Andersen åbenbart vil frem til ang. forurening, ikke relevant her.

I Tyskland er billedet det samme. Landbrugsarealet i Danmark udgør 61 procent af totalarealet, mens det i hele Tyskland udgør 49 procent. De delstater, rapporten sammenligner med, er landbrugstætte. I Slesvig-Holstein udgør landbrugslandets andel således 63 procent og i Mecklenburg 60 procent.

Dermed falder Andersens miljøargument om, at i Danmark vil landbruget udlede mere intensivt til omgivelserne pga. større arealandel under plov. Det er ganske simpelt ikke rigtigt.

I Danmark vil landbruget gerne måles på, hvad der udledes, så vi præcist ved, hvor der skal sættes ind, hvis der opstår en for stor udledning. Det burde være enhver miljødebattørs drøm at få konkrete tal på bordet.

Angående landbrugets økonomiske betydning kan jeg blot henvise til tallene fra Udenrigsministeriets hjemmeside. Her hedder det: I dag eksporterer Danmark fødevarer til mere end 130 markeder, og den samlede eksport af fødevarer og agroindustrielle produkter udgør ca. 25 procent af den samlede danske vareeksport til en værdi af 157 mia. kr. i 2015. En sådan eksport betyder selvfølgelig også beskæftigelse indenlands.

Jo, dansk landbrug betaler sig – og så produceres nogle af verdens sundeste og sikreste fødevarer her i landet. Så tak hellere den danske landmand.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.